Tour de France: Brüsszel sárgába öltözött, indul a verseny

Vágólapra másolva!
2019.07.06. 09:07
null
Eddy Merckx első sikere után 50 évvel szombaton Brüsszelből rajtol el a Tour de France (Fotó: AFP)
Eddy Merckx első sikere után 50 évvel szombaton Brüsszelből rajtol el a Tour de France, a világ legnagyobb országúti kerékpáros körversenye, amelynek a hiányzó sztárok nélkül nem lesz könnyű felülmúlnia az idei Girót.

 

Brüsszel sárgába öltözött. Mármint a szó szoros értelmében: a belvárosban csütörtök óta a sárga az uralkodó szín, lépten-nyomon kerékpáros óriásmolinókba botlanak a bámészkodók, és még a belga főváros leghíresebb jelképére, a Manneken Pisre, azaz a „pisilő kisfiú” bronzszobrára is sárga trikót húztak. Ám ez a legkevésbé sem ad okot közfelháborodásra, épp ellenkezőleg: a belgák büszkék, ünnepelnek, fesztiváloznak, méghozzá több százezren város- és országszerte.

A népünnepélynek két oka van, és e kettő szorosan összefügg. Tudniillik kereken ötven éve, 1969-ben nyerte meg nemzeti hősük, Eddy Merckx a Tour de France összetett versenyét és az azzal járó sárga trikót. Mármint először – minden idők egyik, ha nem a legnagyobb kerékpárversenyzője, a „Kannibál” ugyanis összesen öt ízben diadalmaskodott, nála többször senki. Szóval őt ünneplik a belgák, no meg azt, hogy e jubileum apropóján szombaton Brüsszelből rajtol el a világ legnagyobb kerékpáros körversenye, a 106. Tour de France – csak remélni tudjuk, hasonló fogadtatásra lel jövőre a Budapestről induló Giro d’Italia is.

S ha már Giro: idén éppen az Olasz körversenyt kellene felülmúlnia a Tournak – ami viszont nem lesz egyszerű!

Richie Porte, a Trek-Segafredo versenyzője
„Szerintem Geraint Thomas az egyértelmű esélyes. Tavaly is ő nyert, és valószínűleg idén is mostanra időzíti a formáját. Sajnálatos, hogy Chris Froome nincs itt, ez mindent megváltoztat – így Thomas még nagyobb favorit. Nekem nincs olyan jó szezonom, mint szerettem volna, de így sokkal kisebb teherrel érkezem a Tourra, mint az utóbbi években – és ez nem rossz.”

A májusi Giro ugyanis elképesztően jó versenyt hozott, a végén szenzációs meglepetésgyőzelemmel, miután Richard Carapaz első ecuadoriként megnyerte a viadalt. Ő most nem lesz ott a mezőnyben, de ennél sokkal nagyobb presztízsveszteség, hogy a két legnagyobb favorit sem. Ez persze a legkevésbé a Tour „hibája”: Chris Froome a „felvezető verseny” Critérium du Dauphiné pályabejárásán bukott akkorát, hogy összevissza törte magát (nyolcórás műtéttel tudták összerakni törött könyökét, csípőjét és bordáit), és a 2017-es győztes Tom Dumoulin térdsérülése sem gyógyult meg, amelyet a Girón történt, feladással végződő bukásakor szenvedett el. Hogy a Párizs– Roubaix idei győztese, a hazaiak világbajnok kedvence, Philippe Gilbert, a Girón harmadikként végző szlovén sztár, Primoz Roglic, valamint Mark Cavendish sem lesz ott, szinte említést sem érdemel… Pedig a két brit, Froome és Cavendish éppen Merckx rekordjaira hajtott volna: előbbi hatodik sárga trikójával átvette volna a vezetést az örökranglistán a belga klasszistól, utóbbi pedig 30 Tour-szakaszsikerével négy győzelemre van a szintén Merckx által tartott 34-es csúcstól – idén nyilván egyik sem dől meg.

Más kérdés, a jelenlegi kerékpársport legnagyobb és leggazdagabb együttese, a Skyból lett Ineos annyira erős, hogy még Froome nélkül is a fő esélyes – ezt a nemrég a Nemzeti Sportnak exkluzív interjút adó ötszörös olimpiai bajnok, 2012-ben épp a Sky színeiben Tourt nyerő Sir Bradley Wiggins is megerősítette. Ez nem csoda, hiszen a brit istálló tagja például Geraint Thomas, aki tavaly óriási meglepetésre úgy is meg tudta nyerni a versenyt, hogy ott volt a mezőnyben csapattársa, Froome, és eleinte érte tekert mindenki. S ha ő nem is tudná megragadni a Froome kiesésével hatalmasra nőtt esélyt a címvédésre, színre léphet a másik csapatkapitánynak kijelölt klasszis, a legújabb kolumbiai szupertehetség, Egan Bernal, aki nagyon könnyen első emberré válhat, ha az idén nem a legjobb formáját mutató Thomas mégsem hozná a várt teljesítményt.

Az Ineos-menők fő kihívói között a két elpusztíthatatlan örökifjú sztárt, a Merckxhez és Froome-hoz hasonlóan mindhárom nagy körversenyt legalább egyszer megnyerő Vincenzo Nibalit, illetveAlejandro Valverdétemlíthetjük (bár előbbinek bevallottan a májusi Giro volt az év főversenye, oda is ért a második helyre Carapaz mögött), a franciák hazai kedvenceikben, Romain Bardet-ban és a tavalyi hegyi pontverseny győztesében, Julian Alaphilippe-ben bízhatnak, és kíváncsian várjuk, kijön-e a lépés végre az évek óta sikertelenül próbálkozó Richie Porte, Nairo Quintana, Adam Yates hármasnak.

A 106. Tour de France tehát szombaton Brüsszelből rajtol, és július 28-án, 3460 km megtétele után – az utolsó héten három kegyetlen hegyen átkelve – érkezik meg Párizsba, a Champs-Elysées-re. Jó móka lesz!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik