Tour de France: Aru lecsúszott a dobogóról; szlovén siker

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.19. 17:35
null
Primoz Roglic lett az első szlovén szakaszgyőztes a Tour de France-on (Fotó: AFP)
A szlovén Primoz Roglic nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny 17. szakaszát. Az összetettben a brit Chris Froome megtartotta a sárga trikót, az időjóváírásnak köszönhetően pedig néhány másodperccel nőtt is az előnye. A német Marcel Kittel egy bukás után nem sokkal feladta a versenyt, így az ausztrál Michael Matthewsra vette át a zöld trikó.

A La Mure és Serre Chevalier közötti nehéz hegyi szakasz elején egy nagyjából 30 fős szökevénycsoport alakult ki, míg a főmezőnyben egy kisebb bukás borzolta a kedélyeket, többek között a pöttyös trikós Warren Barguil és a zöld trikós Marcel Kittel is a földre került.

A gyorsasági pontversenyt vezető Kittel azonban nem csak emiatt bosszankodhatott – legnagyobb riválisa, az ausztrál Michael Matthews ott volt a szökésben, és megnyerte a részhajrát (valamint előtte a nap első emelkedőjét, a második kategóriás Col d'Ornont is), így kilenc pontra csökkentette a hátrányát a német versenyző mögött.

A nap második emelkedőjén, mely az első kiemelt kategóriás volt a szakaszon Alberto Contador és Nairo Quintana is elszakadt a mezőnytől, ám a kolumbiai nem bírta a tempót, és visszaesett a pelotonba, nem úgy, mint a spanyol, aki a visszamaradó csapattársai segítségét is igénybe véve felzárkózott a szökevényekhez. A Col de la Croix de Ferre végül az idei viadal egyik legaktívabbja, Thomas De Gendt ért fel elsőként.

Nagyjából az etap felénél érkezett a hír, hogy Kittel feladta a versenyt, így a befutó után Matthewsé lett a zöld trikó, amelyet jó eséllyel meg is tarthat, ha elér Párizsig.

Marcel Kittel a bukása után nem sokkal feladta a versenyt


Az első kategóriás Col du Télégraphe-t a szlovén Primoz Roglic nyerte meg. A versenyzőknek nem sok pihenője maradt, hiszen egy rövid lejtmenet után máris következett a szakasz második kiemelt kategóriás hegye, a Col du Galibier.

A majdnem 18 kilométer hosszú Galibier-n Roglic elszakadt üldözőitől, majd meg is nyerte a hegyet, míg az esélyesek csoportjában Romain Bardet és Dan Martin próbálkozott, nagyobb előnyt azonban egyikük sem tudott kialakítani – egyedül Fabio Arut sikerült többször is leszakítaniuk, és annak ellenére, hogy az Asztana olasz versenyzője a legtöbbször saját tempóban visszaért, végül nagyjából 15 másodperces hátrányban kezdte meg a szinte a célig tartó, 28 kilométeres lejtmenetet.

Az elképesztő száguldásban Roglicot már nem is érték utol, így megnyerte a szakaszt, ezzel ő lett az első szlovén szakaszgyőztes a Tour de France-ok történetében.

Az esélyesek – Dan Martin és Aru – kivételével egyszerre érkeztek meg La Mure-be. A sprintben a második helyet és az ezzel járó 6 másodperces jóváírást Rigoberto Urán szerezte meg, harmadikként pedig a sárga trikós Chris Froome érkezett meg, így néhány másodperccel még növelte is az előnyét az összetettben.

Aru fél perc hátránnyal ért be Froome-ék mögött, így összetettben lecsúszott a dobogóról, hátránya közel egy perc az éllovas brithez képest.

A szakasz összefoglalója

Holnap egy újabb rendkívül nehéz hegyi etap vár a mezőnyre: Briancon és Col d'Izoard közötti 179.5 kilométeres szakasz hegyi befutóval zárul majd.

TOUR DE FRANCE 2017
17. SZAKASZ, LA MURE–SERRE CHEVALIER, 183 KM

1. Primoz Roglic (szlovén, LottoNL-Jumbo) 5:07:41 óra
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, Cannondale-Drapac) 1:13 perc hátrány
3. Chris Froome (brit, Sky) 1:13 p h.
4. Romain Bardet (francia, AG2R La Mondiale) 1:13 p h.
5. Warren Barguil (francia, Sunweb) 1:13 p h.
6. Mikel Landa (spanyol, Sky) 1:16 p h.
7. Dan Martin (ír, Quick-Step Floors) 1:43 p h.
8. Alberto Contador (spanyol, Trek-Segafredo) 1:44 p h.
9. Louis Meintjes (dél-afrikai, UAE Team Emirates) 1:44 p h.
10. Fabio Aru (olasz, Asztana) 1:44 p h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Chris Froome 73:27:26 óra
2. Rigoberto Urán 27 mp h.
3. Romain Bardet 27 mp h.
4. Fabio Aru 53 mp h.
5. Mikel Landa 1:24 p h.
6. Dan Martin 2:37 p h.
7. Simon Yates (brit, Orica-Scott) 4:07 p h.
8. Louis Meintjes 6:35 p h.
9. Alberto Contador 7:45 p h.
10. Warren Barguil 8:52 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik