Hinault szerint sokat javult a doppinghelyzet, de még mindig van feladat a kerékpársportoknál (Fotó: AFP)

 

A 64 éves legendás bringás nagyon rossznak tartja, hogy röviddel a Tour rajtja előtt doppingügyeket hoznak nyilvánosságra, és azzal sem ért egyet, hogy a korábban doppingvétséget elkövető versenyzők a viadalt megelőzően dobják piacra pályafutásukról szóló könyvüket.

Hinault a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy a kerékpározás manapság a leginkább ellenőrzött sportág, amely jó irányba halad, de a legmagasabb szinten még mindig erősíteni kellene a doppingellenes harcon.

„Először is a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek függetlennek kellene lennie, hiszen láthatjuk, milyen mértékben terjed a doppingolás más sportágakban, vagy például Oroszországban” – mondta Hinault, és határozottan kijelentette, hogy élsportolói pályafutása során egyszer sem használt tiltott szereket. Hinault 1978 és 1985 között nyert ötször Tourt, amelynek történetében máig ő az utolsó francia győztes.

A mostani mezőnyről szólva Hinault úgy vélekedett, nincs a franciák között olyan kerekes, aki a hegyen és az időfutamok során ugyanúgy jó teljesítményt tudna nyújtani, és ugyanezt gondolja a németekről is.