„Természetesen szeretnénk részt venni a következő versenyeken, de most a biztonság az első. Nem volt könnyű döntés, de meg kell védenünk a kerékpárosainkat és családjainkat" – fogalmazott az Asztana sportigazgatója, az olimpiai bajnok Alekszandr Vinokurov. A kazah csapat március 20-ig nem versenyez, így nem vesz részt az olaszországi Strade Bianche viadalon, a Párizs-Nizzán és a tirrén-adriai körversenyen sem.

Távol marad a Strade Bianchetól a holland Jumbo-Visma és a francia Groupama-FDJ is, míg az ausztrál Mitchelton-Scott – Peák Barnabás csapata – március 22-ig tart szünetet.

A Strade Bianche és a tirrén-adriai viadal mellett az öt legnagyobb egynapos viadal egyike, a március 21-ére tervezett Milánó-Sanremo megrendezése is veszélyben van. A szervező RCS Sport ügyvezető igazgatója, Mauro Vegni már annak a lehetőségét is felvetette, hogy őszi időpontot kell keresni a versenyeknek.

Dave Brailsford csapatvezető közlése szerint a március 23-án rajtoló katalán körversenyig nem áll rajthoz az Ineos sem, így hat viadalt hagy ki. A brit istálló döntésében a koronavírus mellett jelentős szerepet játszott Nicolas Portal váratlan halála: a 40 esztendős sportigazgató – aki hétszer segítette versenyzőit Tour de France-győzelemhez – kedden andorrai otthonában hunyt el szívrohamban.

Eközben nyolcra emelkedett azoknak a fertőzötteknek a száma, akik versenyzőként vagy stábtagként vettek részt az Egyesült Arab Emírségek körversenyén, amely egy hete a tervezettnél két szakasszal korábban ért véget a járvány miatt. A csapatok versenyzői és stábtagjai kéthetes karanténban maradtak az arab országban.