Rendkívül szoros volt a hajrá, de Sagan ismét megvédte a címét (Fotó: AFP)

 

A 2017-es országúti kerékpáros-világbajnokság utolsó napján rendezték meg a férfiak mezőnyversenyét, melynek első 40 kilométerén Rongból Bergenig tekert a mezőny, s onnantól kezdődhetett a körözés Bergenben, ahol egy 19 kilométeres pályát alakítottak ki. A versenyzők 11 teljes és egy 17 kilométeres kört tettek meg, így tizenkétszer mászták meg az egyik főszponzor után Lazac-hegynek elnevezett másfél kilométeres, átlag 6.4 százalékos emelkedőt.

A rajt után egy tízfős szökevénycsoport alakult ki, azonban hiába volt tíz perc előnye is, 75 kilométerrel, azaz kevesebb mint négy körrel a vége előtt  a sokat dolgozó cseheknek és belgáknak köszönhetően összeért a mezőny.

Ezt követően nyolc, meglehetősen erős versenyző lépett el a pelotontól, ám a többek között David de la Cruzt (Spanyolország), Jarlinson Pantanót (Kolumbia), Alessandro De Marchit (Olaszország) és Tim Wellenst (Belgium) is magába foglaló csoport csak 30-40 másodperces előnyt tudott kiharcolni magának a franciák és a lengyelek által vezetett főmezőny előtt. 

Ennek megfelelően egy körrel a vége előtt ismét összeállt a főmezőny, amely ekkor már csak nagyjából 60 versenyzőből állt. A Lazac-hegyen megkezdődtek a végső támadások, valamint egy bukás is borzolta a kedélyeket.

Az utolsó kilométereken Julian Alaphilippe (Franciaország) próbálkozott egyedül, de a nagyjából 20 fősre apadó peloton beérte, így mezőnyhajrá döntött a vb-címről. A sprintben Peter Sagan centikkel, de lehajrázta a norvég Alexander Kristoffot, így a szlovák versenyző a vb-k történetében először, sorozatban harmadszor is megszerezte a szivárványszínű trikót!

Az utolsó kilométer

Korábban négy bringás, az olasz Alfredo Binda, a spanyol Óscar Freire, továbbá a belga Rik Van Steenbergen és Eddy Merckx diadalmaskodott háromszor a férfi mezőnyversenyben, de egyikük sem egymás után lett háromszor aranyérmes.

Ismét Peter Sagan nyakába került az aranyérem (Fotó: AFP)

 

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS-VB
FÉRFI MEZŐNYVERSENY, RONG–BERGEN, 267.5 KM

Világbajnok: Peter Sagan (Szlovákia) 6:28:11 óra
  2. Alexander Kristoff (Norvégia) azonos idővel
  3. Michael Matthews (Ausztrália) a. i.
  4. Matteo Trentin (Olaszország) a. i.
  5. Ben Swift (Nagy-Britannia) a. i.
  6. Greg Van Avermaet (Belgium) a. i.
  7. Michael Albasini (Svájc) a. i.
  8. Fernando Gaviria (Kolumbia) a. i.
  9. Alekszej Lucenko (Kazahsztán) a. i.
10. Julian Alaphilippe (Franciaország) a. i.