„Ez a győzelem biztosan hozzátett ahhoz, hogy elgondolkodjanak, engem a felsőbb kategóriában is megérné indítani. Már csak azért is, mert ilyen siker más nagy csapatok figyelmét is felkelti” – mondta az M4 Sport híradójában kedden a 21 éves bringás, akinek még 2020-ra van szerződése a World Tour-besorolású CCC Developmenthez.

A tehetséges versenyző úgy vélte, a fiatalok Tourjának tartott tíznapos viadalon bizonyította hosszú távú terhelhetőségét, mivel az utolsó előtti, kilencedik szakaszon tudott nyerni. Hozzátette, megfelelő felkészüléssel akár a háromhetes Giro d’Italián is végig tudna menni, amennyiben lehetőséget kap. Ez azért jelentene sokat számára, mivel a jövő évi Olasz körverseny első három szakaszát Magyarországon rendezik.

„Kimagasló szezont sikerült futnom, egyértelműen a legsikeresebbet. A szombati szakaszgyőzelemmel feltettem az i-re a pontot. Harminc felett van a top 10-es eredményeim száma, a győzelmek számát viszont még jó lenne növelni” – jelentette ki Valter, aki a hegyikerékpárt is űzi, de jó döntésnek tartotta, hogy az év második felében az országútira fókuszált.

Valter a szombati győzelméről elmondta, addigra összeszedett annyi hátrányt, hogy könnyedén elengedték a szökésben, amelyben érdemes volt összedolgozniuk társaival. Az utolsó hegyen érezte azt, hogy akár nyerhet is, ezért ott próbált meglépni a csoporttól, ami sikerült is neki. Valter a 13. helyen végzett összetettben.

A franciaországi viadal a fiatalok Tourjának is tekinthető, ugyanis 1992 óta 25, 2007 óta pedig 23 éven aluli versenyzők indulhatnak rajta. Pályafutása kezdetén hat későbbi Tour de France-győztes kerekes nyerte meg a Tour de l’Avenir összetett versenyét. Például 2017-ben a kolumbiai Egan Bernal diadalmaskodott, aki idén, azaz két évvel később már a világ legnagyobb presztízsű kerékpáros-viadalán bizonyult a legjobbnak. Előtte az olasz Felice Gimondi, a holland Joop Zoetemelk, az amerikai Greg LeMond, a spanyol Miguel Indurain és a francia Laurent Fignon nyert a Tour de l'Aveniren, majd lett bajnok a Tour de France-on.