Kerékpár: rekordmezőny a V4-sorozat magyarországi versenyén

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.05.08. 13:23
Címkék
Rekordlétszámú mezőny, 29 csapat 170 versenyzője vesz részt szombaton a V4 kerékpárverseny magyarországi szakaszán.

Törzsök Zsolt főszervező az esemény keddi sajtótájékoztatóján kiemelte, létszámában és minőségében is erős lesz a mezőny, indul többek között a prokontinentális CCC Sprandi Polkowice csapata. Kiemelte, a viadal az idei V4-sorozat záró versenye, és a világörökség részét képezi a rajt és a cél helyszíne is: fél 2-kor a Várkert Bazárból rajtol a V4 kerékpárverseny, a célállomás hagyományosan a Pannonhalmi Bencés Főapátság lesz.

A 168.7 kilométeres táv megtétele során a versenyzők többek között Telki, Zsámbék, Bicske, Csákvár, Bodajk, Csetény, Zirc és Ravaszd érintésével érkeznek meg Pannonhalmára, ahol a befutó előtti körözés során többször is meg kell küzdeniük a helyenként 15 százalékos emelkedővel.

Varju Krisztina Dóra, Magyarország 2017–2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos kifejtette, a visegrádi csoport 1991-es megalapítása óta mind a négy tagország EU-tagállam lett, V4 csoportként pedig az Európai Unió legsikeresebb regionális együttműködése.

„A társadalmi együttműködés egyre szorosabb, építve az évszázados történelmi közösségre” – fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve, a magyar elnökség célja az volt, hogy a négy ország lakosai közötti viszonyt még szorosabbá fűzze.

„A V4 együttműködés hasonló, mint egy kerékpárverseny: mindig van, aki adja az előrehaladás ütemét – az elnökséget adó ország –, de minden tag jó teljesítménye szükséges” – fogalmazott.

Varju Krisztina Dóra hangsúlyozta, a 2013 óta zajló V4 kerékpárverseny mára nemzetközileg elismert, színvonalas viadallá vált.

„Az eredetileg politikai és diplomáciai együttműködés jegyében alapított V4 ma már olyan közös ügy, amelynek révén közelebb kerülhetnek egymáshoz a magyar, cseh, szlovák és lengyel emberek. A kerékpárverseny elsősorban a versenyzőknek, csapatoknak, versenyszervezőknek fontos, de van ezen túlmutató fontos szerepe is: a helyszínek, természeti és épített környezet bemutatása, amelyek turisztikai és marketing célokat szolgálnak” – mondta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

A rajthelyszín egész napos családi programmal várja az érdeklődőket a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából, 10-től 18 óráig. A rendezvény sztárvendége a Giro d'Italián és a Tour de France-on is kétszer második 55 éves olasz Claudio Chiappucci lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik