Képünk illusztráció! (Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap)

 

A velo.hu beszámolója szerint a 200 fős mezőnyből nagyjából ötvenen, három kilométerrel a rajt után buktak egy 8 százalékos lejtmenetben. Többen egy patakmederben kötöttek ki, és sokan meg is sérültek, így számos mentőautó és mentőhelikopter érkezett a helyszínre.

„Sok versenyen láttam bukást, de itthon hasonlót se. Az erdő úgy nézett ki, mint egy horrorfilm. Vér mindenhol, törött bringák tömkelege” – idézi az MTI Szilasi Lászlót, a velo.hu alapítóját, aki szerint nagyjából ötvenen estek el a jó minőségű úton, ő maga is a patakmederbe zuhant, ám zúzódásokkal és „ripityára tört sisakkal” megúszta.

Az MTI érdeklődésére Szilasi – aki a Tour de Hongrie versenyigazgatója és a Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtjának sportszakmai vezetője – azt mondta: szerinte ez az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros-versenybalesete. Úgy tudja, a mentőautók és helikopterek folyamatosan dolgoznak, értesülései szerint legalább húsz sérült van, közülük néhány súlyos.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek megerősítette: a balesetben 19-en sérültek meg – 17 férfi és 2 nő – akik zömében zúzódásos sérüléseket szenvedtek, de többüknél felmerült a csonttörés vagy az agyrázkódás gyanúja is. A mentők a helyszínre két mentőhelikopterrel és kilenc mentőautóval érkeztek, a sérülteket az ajkai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházakba vitték. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője arról tájékoztatott: a baleset egy zártkörű verseny előre egyeztetett útvonalán történt. A résztvevők a kijelölt utak teljes hosszán jogosultak voltak közlekedni az úttest jobb oldalán, a nagyobb bolyokat autós és motoros rendőrök is kísérték.

A deltahirek.hu Kucsera Katalin rendőrségi sajtóreferenst is idézi az esettel kapcsolatban. Mint elmondta, tíz embert súlyos, többeket pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.