Kerékpár: különleges csapatnál folytatja a cukorbeteg magyar kerekes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.05. 11:00
null
Kusztor új csapatának szerelésében (Fotó: teamnovonordisk.com)
Idén először vett részt a magyar országúti kerékpáros körversenyen, a Tour de Hongrie-n az amerikai Team Novo Nordisk, amelynek a háromszoros magyar bajnok, Kusztor Péter személyében a jövő évben lesz magyar kerékpárosa.

A 2005-ben még Team Type 1 néven alapított amerikai csapat, a Team Novo Nordisk az első profi országúti kerékpároscsapat, amely kizárólag cukorbeteg versenyzőket alkalmaz.

Kusztor az idei cseh körverseny harmadik szakaszán elszenvedett bukásakor eltörte a kulcscsontját, és az ekkor elvégzett orvosi ellenőrzések során megállapították nála az egyes típusú diabéteszt.

A 33 éves magyar bringás nem akarta az életmódváltás nehézségei ellenére sem akarta feladni profi pályafutását, ezért megkereste a csapatot, hogy milyen diétát javasolnak neki, mint frissen diagnosztizált cukorbeteg, s végül a tanácsadásból az lett, hogy az amerikaiak szerződést kínáltak neki a 2019-es idényre.

„Az elmúlt évek során csodáltam a Novo Nordisk versenyzőit, mert tudtam,hogy ilyen betegséggel is tudnak versenyezni. Magyarországon az emberek nem tudják elképzelni, hogy cukorbetegséggel is lehet profi bringás vagy egyáltalán sportoló valaki. Külön motivál, hogy felülírjam ezeket az előítéleteket és bebizonyítsam, lehetséges a versenyzés cukorbetegséggel” – idézi a magyar bringást a Novo Nordisk hivatalos honlapján.

Kusztorról idén az osztrák My Bike-Stevens bringása volt, az ő színükben szerepelt a fentebb említett cseh körversenyen is. Kusztor új munkaadójának honlapja kiemeli, hogy kétszeres magyar országúti és időfutambajnok, a 2001-es Tour de Bretagne győztese, illetve, hogy négyszer szerepelt Nemzetközi Kerékpáros-szövetség világbajnokságán.

„A 2019-es idény során az lesz a célom, hogy beilleszkedjek a csapatba, megtanuljak a cukorbetegségemmel együtt eredményesen edzeni és versenyezni is” – vázoilta Kusztor jövő évi terveit a teamnovonordisk.com-nak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik