Kerékpár: kétéves eltiltás Alejandro Valverdének doppingvétség miatt

Vágólapra másolva!
2010.05.31. 17:55
Doppingvétség miatt két évre szóló eltiltással büntette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn Alejandro Valverdét, az országúti kerékpárosok legfrissebb világranglistájának első helyezettjét.

A spanyol sportoló ügyében a CAS a nemzetközi szövetségnek és a nemzetközi doppingellenes ügynökségnek (WADA) adott igazat, amelyek azért marasztalták el Valverdét, mert a 2008-as Tour de France olaszországi szakasza után adott doppingmintáját összehasonlították az Eufemiano Fuentes "doppingdoktornál" 2006-ban megtalált, a versenyző monogramjával ellátott vértasakban lévő vérrel, s az összevetés alapján egyértelművé vált, hogy a két minta ugyanattól a személytől származik.

A 30 esztendős bringás – aki a CAS korábbi döntésének értelmében 2011. május 10-ig nem állhat rajthoz Olaszország területén – a hétfői határozat nyomán semmilyen versenyen nem vehet részt 2012 januárjáig. A döntőbíróság ugyanakkor nem fosztotta meg Valverdét a korábban elért eredményeitől, így a tavalyi Vuelta a Espanán elért sikerétől sem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik