Kerékpár: hazaárulónak nevezte társa tettét az FDJ kapitánya

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.05. 17:14
„Hazaárulással” ér fel a csapattárs Georg Preidler doppingkísérlete Thibaut Pinot, a Groupama-FDJ országútikerékpár-csapat kapitánya szerint. Az eset összekapcsolható a múlt héten letartóztatott öt osztrák sífutóéval, akiket a múlt heti északisí-világbajnokságon vettek őrizetbe. Emellett a német rendőrség úgy véli, futballisták, úszók, további kerékpárosok, kézilabdázók, atléták is jártak az ügy kulcsfigurájának tartott erfurti sportorvoshoz.

„Hazaárulással” ér fel a csapattárs Georg Preidler doppingkísérlete Thibaut Pinot, a Groupama-FDJ országútikerékpár-csapat kapitánya szerint. A 28 esztendős osztrák tavaly csatlakozott az FDJ-höz, idénybeli legnagyobb sikere a Lengyel körversenyen elért szakaszgyőzelem volt.

Pályafutása során összesen nyolc háromhetes körversenyen vett részt. Hétfőn aztán „azonnali és önkéntes felmondást” nyújtott be csapatához, miután megfogalmazása szerint „megbocsáthatatlanul részt vett” egy doppingkísérletben: egy év alatt kétszer esett át „vérgyűjtési eljáráson”.

„Nagyon nehéz helyzet ez, még sírtam is miatta, számomra ez hazaárulással ér fel – kommentálta Preidler tettét a 2014-es Tour de France-on harmadik, a 2017-es Giro d'Italián negyedik francia Pinot. – Fontos szövetségesem volt, szeretném megérteni, miért tette.”

Preidler esete köthető öt osztrák sífutó doppingügyéhez, akiket – további négy ember mellett – múlt szerdán, a seefeldi északisí-világbajnokságon, illetve Németországban végrehajtott összehangolt razzia során vettek őrizetbe. Az osztrák hatóságok vasárnapi bejelentése szerint egy másik kerékpáros is bevallotta doppingvétségét, az ő személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

A német bűnözői csoport központi figurájának egy erfurti sportorvost tartanak, aki a gyanú szerint évek óta a vérdoppinghoz szükséges szerekkel és eszközökkel látta el a versenyzőket. A 40 éves Mark Schmidt 2008-ban a Gerolsteiner országútikerékpár-csapatnál dolgozott, amikor az istálló osztrák bringását, Bernhard Kohlt doppingolás miatt megfosztották a Tour de France-on elért harmadik helyétől.

A rendőrség szerint több sportág is érintett lehet a mostani doppingbotrányban, mert futballisták, úszók, kerékpárosok, kézilabdázók és atléták is jártak a doktorhoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik