Kerékpár: elnézést kért a hatalmas bukást okozó holland bringás

Vágólapra másolva!
2020.08.07. 10:29
null
A bukás pillanata, Groenewegen sárgában (Fotó: Getty Images)
Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán hatalmas bukással zárult a lengyel országúti kerékpáros-körverseny első szakasza. A versenyzők közül többen is megsérültek, egyiküket, Fabio Jakobsent mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, később ötórás arckoponyaműtéten esett át, s várhatóan pénteken próbálják meg felébreszteni a mesterséges kómából. A balesetet okozó, s azóta közellenségnek kikiáltott Dylan Groenewegen csütörtök este elnézést kért a történtek miatt.

Az óriási hajrában a Deceunick-QuickStep versenyzője, a holland Fabio Jakobsen 75 kilométer per órás sebességgel próbált kibújni a szakasz utolsó méterein honfitársa, a Jumbo-Visma kerekese, Dylan Groenewegen mellett, de utóbbi egyrészt megtörte az egyenes vonalú haladását, ami szabálytalan, továbbá kitette a könyökét is, így Jakobsen beleakadt a pálya széli kordonba, és kirepült a pályáról.

Jakobsen a kordont magával rántotta a pályára, aminek következtében többen is elestek. A tömegbaleset eredményeképp többen is megsérültek, a versenyzők közül Jakobsen volt a legbalszerencsésebb, olyannyira, hogy mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. A 23 éves holland egy pálya széli fotóst is eltalált, akinek sérülései szintén súlyosak.

Jakobsen súlyos arckoponya-sérüléseket szenvedett, öt órán át műtötték, s még mindig mesterséges kómában tartják – az orvosok korábban úgy nyilatkoztak, pénteken megpróbálják felébreszteni.

A tavalyi spanyol körversenyen, a Vuelta a Espanán két szakaszt nyerő Jakobsenen kívül a bukást okozó Groenewegen is megsérült: eltört a kulcscsontja, s már őt is megoperálták. Rajtuk kívül akadt bringás, akinek a vállszalagja szakadt el, akadt, akinek háromszoros törést kellett megműteni az ujjában, s volt, akinek a csigolyája repedt el a baleset miatt.

A balesetet okozó Groenewegent a viadalról kizárták, pénzbüntetést kapott, s várhatóan el is tiltják a versenyzéstől. Csütörtök este a közösségi médiában kért elnézést a történtek miatt.

„Utálom, ami tegnap este történt. Nem találom a szavakat, hogy elmondjam, mennyire sajnálom Fabiót és a többieket, akik érintettek voltak a bukásban. A legfontosabb most Fabio egészsége, folyamatosan gondolok rá” – írta Groenewegen.

 

A lengyel körverseny csütörtökön folytatódott, az Opole és Zabrze közötti 151.5 kilométeres szakasz végén a sprintet a dán világbajnok Mads Pedersen nyerte meg, és ő vezeti az összetettet is. A viadalon három magyar is szerepel: Valter Attila (CCC) a 45., Kusztor Péter (Novo Nordisk) az 50. helyen a mezőnnyel ért célba, míg Peák Barnabás (Mitchelton-Scot) 1 perc 14 másodperces hátránnyal a 146. helyen szelte át a célvonalat. Összetettben Valter az 52., Kusztor a 65. pozícióban áll, mindketten 10 másodperces hátrányban vannak, míg Peák a 122. helyet foglalja el 2:14 perc hátránnyal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik