Kerékpár Eb: betegség és esés is hátráltatta a magyar versenyzőt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.08.07. 13:23
Benkó Barbara 18. helyen végzett a Glasgow-ban zajló hegyikerékpáros Európa-bajnokság női mezőnyének egyetlen futamában, a keddi terepversenyen.

Hűvös, csapadékos volt az idő kedd reggel Glasgow-ban és környékén, és bár mire a Cathkin Braes Country Parkban a 36 fős mezőny nekivágott a tömegrajtos versenynek, elállt az eső, a pálya csúszós maradt.

A keskeny, kanyargós és számos helyen szintkülönbséggel nehezített pályának kezdetben voltak olyan pontjai, ahol a versenyzőknek tolniuk kellett kerékpárjukat a változatos terepviszonyok miatt, ezért az 5.5 kilométeres táv során eleinte kevés lehetőségük volt az előzésre.

Szűk tíz perc után egyre nagyobb különbségek alakultak ki az indulók között. Az első kört a világbajnok svájci Jolanda Neff teljesítette a leggyorsabban (19:13 perc), a londoni olimpikon Benkó ekkor 12. helyen haladt 1:14 perces hátránnyal.

A 2015-ös és 2016-os Európa-bajnok Neff 37:06 perc után vágott neki a harmadik körnek, az előző világbajnokságon kilencedik Benkó ekkorra jelentősen visszaesett, csupán 18. helyen haladt 3:28 perces lemaradással.

Háromnegyed óra után ismét eleredt az eső, de az éllovas svájcit látszólag ez sem hátráltatta, továbbra is magabiztosan vezetett. A magyar versenyző 16.7 km/h körüli átlagsebessége az idő előrehaladtával nem változott, három kör után 16. volt, hátránya 5:30 percre nőtt, négy kört követően pedig a 17. helyen tekert csaknem hét és fél perccel lemaradva az éllovastól.

Jolanda Neff bő másfél óra alatt, elsőként teljesítette a távot, Benkó Barbara pontosan kilencperces hátránnyal ért célba a 18. helyen.

A magyar kerékpáros a verseny után elmondta, megfázás hátráltatta, ezért nem volt elég ereje.

„Ráadásul másfél kör után elestem, de csak a célba érkezés után vettem észre, hogy vérzik a lábam. Ráestem a váltómra, ami ugrált a folytatásban, vagyis ami lehetett, minden rosszul ment. Jót nem nagyon tudok mondani a mai napomról” – fogalmazott.

Hozzátette, egyrészt csak az olimpiai kvalifikációs pontok miatt nem adta fel a viadalt, másrészt a pálya igazán tetszett neki.

„Élvezetes volt, technikailag jól is ment a versenyzés. A legjobb tíz közé jutás reális lett volna, de sajnos nagyon sokat kaptam a győztestől” – vélekedett. Benkó szerdán Glasgow-ból Kanadába repül, mert hétvégén rajthoz áll a Mont-Saint-Anne-ben sorra kerülő világkupán.

KERÉKPÁR EB, GLASGOW
NŐI TEREPVERSENY

Európa-bajnok: Jolanda Neff (Svájc) 1:31:29 óra
2. Pauline Ferrand Prevot (Franciaország) 1:33:33
3. Githa Michiels (Belgium) 1:34:56
...
18. Benkó Barbara 1:40:29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik