Kerékpár: Az FDJ végig engem akart – Valter Attila

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.10.01. 20:46
null
Valter Attila az idei Tour de Hongrie dobogóján (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)
Legjobb országúti kerékpárosunk pályájának fejlődési íve már-már álomszerű: emlékezetes Tour de Hongrie-sikere után immár az is biztos, hogy Valter Attila a következő két évet az egyik legnagyobb hagyományú francia sztárcsapatban, a Groupama-FDJ-ben töltheti olyan nagyágyúk mellett, mint Thibaut Pinot. A most még a CCC-ben versenyző 22 éves magyar menő mindeközben már Szicíliában készül a szombati Giro-rajtra...

 

Lassan már tényleg csak a mesébe illő és az álomszerű jelzők közül lehet válogatni, ha Valter Attila pályájának fejlődési ívét nézzük.

Legjobb országúti bringásunk még ezt a pocsék esztendőt is a maga javára tudta fordítani. A járvány során szinte lehetetlen helyzetbe kerülő, jövőre főszponzorát és world tour-licencét is elveszítő CCC-ben az ismert nehezítő körülmények ellenére is változatlanul kimagasló teljesítményt nyújt – tavalyi Tour de l'Avenir-szakaszsikere után idén az újraindulást követően a patinás Gran Piemonte egynaposán az előkelő 10. helyen zárt, a Tour de Hongrie-n pedig emlékezetes bravúrral az összetettet, a hegyi pontversenyt és a fiatalok versenyét is megnyerte –, aminek meg is lett a jutalma egy újabb profi szerződés formájában.

Ráadásul Valter újabb extra szintugrást hajtott végre: szerda este óta immár hivatalos, amit egy ideje a szakmai berkeken belül suttogtak, vagyis hogy a 22 éves ígéret egyenesen a jelenlegi elitmezőnyben a legrégebb óta a world tour szinten szereplő Groupama-FDJ-nél folytatja pályafutását, és a francia sztárcsapat egyből kétéves szerződést kötött vele! Méghozzá úgy, hogy Valter elmondása szerint a nagy múltú Francaise des Jeux-nél nem pusztán egy hasonló típusú versenyzőt kerestek, hanem konkrétan végig őt akarták, ami amellett, hogy roppant hízelgő, döntő súllyal esett a latban. Ja, mert voltak amúgy egyéb ajánlatai is a legmagasabb szintekről…

„Nyilván nagyon örülök annak, hogy így alakult, és hogy a lehető legmagasabb szinten folytathatom – nyilatkozta lapunknak a boldog Valter Attila. – Eleve nagy vonzerő volt, hogy miután az FDJ-nél tudták, a jelenlegi csapatomnak nehézségei vannak, ők kerestek meg engem, és nem nekem kellett ajánlatok után futnom. Végig nagyon magabiztosak és elszántak voltak, rengeteg érv szólt mellettük, azon túl is, hogy nagyon tetszik a csapat látásmódja, azok a tervek, amelyeket felvázoltak nekem, illetve hogy mik a szándékaik velem.”

A francia istálló soraiban számos világklasszis megtalálható, közülük is a legnagyobb név a franciák egyik közönségkedvence, Thibaut Pinot, aki a Tour de France-on volt már harmadik, a Giro d'Italián negyedik, míg a Vuelta a Espanán hatodik (az utóbbi években pedig leginkább csak roppant balszerencséjén és rengeteg sérülésén múlt, hogy a Touron nem tudott odaérni a legjobbak közé – elég csak a tavalyi vagy idei versenyére visszaemlékezni). Szóval ilyen társak mellett pallérozódhat a következő két évben Valter Attila, és ezek után adta magát a kérdés, hogy mik ezek a bizonyos csapattervek vele kapcsolatosan.

„Egyértelműen hegyi segítőnek szerződtettek, aki a kemény emelkedőkön támogatást tud nyújtani az olyan nagyágyúknak, mint Thibaut Pinot vagy David Gaudu – felelte az alig három év alatt nagy utat bejáró, a magyar Pannon Cycling Teamtől a lengyel CCC-n át a francia FDJ-nél kikötő Valter. – Nagyon jó menőik vannak, de egy Tourhoz vagy a többi nagy versenyhez erős hegyi segítők is kellenek. Erre a pozícióra szemeltek ki engem, ez lesz a feladatom, ami hízelgő – úgy fogok teljesíteni, hogy mindenki lássa, jó döntés volt részükről is és részemről is!”

Valter Attila ezen felül még egy elég menő tételt kipipálhat a bakancslistáján: még a CCC mezében, de ott lesz a szombaton Szicíliából rajtoló Girón, ezzel Bodrogi László után második magyarként mondhatja el magáról, hogy indult valamelyik nagy háromhetes versenyen. És ezzel természetesen nem elégszik meg.

„Nem kérdés, hogy végig szeretnék menni, ez az elsődleges és legfontosabb célom! – szögezte le kerek perec Valter, akit épp a csütörtöki, szicíliai csapatprezentáció előtt sikerült utolérnünk. Elszánt versenyzőnket az sem zavarja, hogy még a szokásosnál is mélyebb vízbe ugrik, hiszen egy háromhetest végigcsinálni eleve emberfeletti teljesítményt kíván (főleg először), de most a rendhagyó időpont miatt valószínűleg még keményebb lesz a viadal és a körülmények – elég ha csak az itthoni időjárásra kipillantunk, nem még a többezer méter magas ottani hegyekre…

„Nehéz, mert nem tudom pontosan, mire kell számítanom… Ettől függetlenül optimista vagyok, úgy érzem, jól fog menni. A legjobb, amit tehetek, hogy nem stresszelek rá, és mindent úgy teszek, ahogy a csapatom tanácsolja – aztán kiderül, ez mire lesz elég!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik