Ha nagy körverseny, akkor hollandiai rajt

Vágólapra másolva!
2010.05.07. 18:15
null
Amszterdamban készültek a Giróra (Fotó: Reuters)
Szombaton kezdődik az idei első nagy kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia, amelynek résztvevői ezúttal Hollandiában vágnak neki a háromhetes viadalnak. Számos nagy hiányzója lesz az idei Girónak, többek között a címvédő Gyenyisz Mencsov sem indul.

Hollandiában tényleg szeretik a kerékpársportot. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy sorozatban három nagy körverseny rajtol a németalföldi országból. Tavaly a Vuelta küzdelmei Assenben kezdődtek meg, idén a Giro Amszterdamban (egy 8.4 km-es egyéni időfutammal), a Tour de France pedig Rotterdamban veszi kezdetét. Ez egyenként legalább 1 millió euróba kerül a vendéglátóknak.

Az idei lesz egyébként a 93. Giro d'Italia, és a kilencedik, amelynek Olaszország határain kívül rendezik az első szakaszát. Két év múlva újabb mérföldkőhöz érkezhet a nagy múltú verseny, ugyanis szó van róla, hogy 2012-ben Washingtonból rajtol a mezőny.

Korunk két nagy kerékpárosa már idén is az Egyesült Államokban vág neki egy versenynek májusban, ám ennek a Giro szervezői érthetően nem örülnek. Az egyaránt amerikai csapat színeiben tekerő Lance Armstrong (RadioShack) és Mark Cavendish (HTC-Columbia) ugyanis erős szponzori ráhatásra inkább a Tour of Californiát választotta az olasz körverseny helyett.

Rajtuk kívül is számos nagy név hagyja ki a 2010-es Girót. A címvédő Gyenyisz Mencsov inkább a Tour de France-ra való felkészülésnek szenteli a következő heteket, míg az ugyancsak a Rabobankot erősítő Óscar Freire Gómez betegség miatt nem lesz ott az amszterdami rajtnál.

A világranglistát vezető Alejandro Valverde hiába fellebbezett, érvényben maradt eltiltása, így 2011 májusáig nem versenyezhet olasz földön.

Olasz hiányzók is lesznek szép számmal: a tavaly a második helyet megszerző, majd azt doppingolás miatt elvesztő Danilo Di Luca, és a harmadikként végző – majd Di Luca eredményének törlése után egy helyet előre lépő – Franco Pellizotti sem lesz ott a mezőnyben.

Láthatjuk viszont Stefano Garzellit, Ivan Bassót, Damiano Cunegót és az augusztusban már a 39. életévét betöltő Gilberto Simonit is. Közülük Bassót sokan a legnagyobb esélyesek közé sorolják, Simoni végső sikerére viszont már csak azért sincs sok esély, mert 34 évesnél idősebb kerekes még sosem végzett összetettben az élen a Girón.

Basso mellett a végső győzelemre Cadel Evanst, Bradley Wigginst, Christian Vande Veldét, Alekszandr Vinokurovot és Carlos Sastrét tartják még esélyesnek. A fogadóirodáknál a világbajnoki címvédő Evans a legnagyobb favorit.

A sprinterek között André Greipel, Alessandro Petacchi, Robbie McEwen és Tyler Farrar között várható nagy verseny.

A szervezők egyébként szerdán bejelentették, hogy a sportág történetében eddig példátlan számú doppingellenőrzést tartanak majd. Tavaly 481 tesztet végeztek el, most ennél is többet terveznek.

A Giro d'Italia 2010-es résztvevőinek névsora.

KÜLFÖLDI RAJTOK A GIRO D'ITALIA TÖRTÉNETÉBEN 
ÉV ORSZÁG   VÁROS   ÖSSZETETT GYŐZTES
2010 Hollandia  Amszterdam 
2006 Belgium  Seraing  Ivan BASSO (olasz)
2002 Hollandia  Groningen  Paolo SAVOLDELLI (olasz)
2000 Vatikán Vatikán Stefano GARZELLI (olasz)
1998 Franciaország Nice  Marco PANTANI (olasz)
1996 Görögország  Athén  Pavel TONKOV (orosz)
1974 Vatikán Vatikán Eddy MERCKX (belga)
1973 Belgium  Verviers  Eddy MERCKX (belga)
1966 Monaco  Monte-Carlo  Gianni MOTTA (olasz)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik