Giro: elképesztő izgalmak és egy bukás – Quintana az élen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.14. 17:07
null
Quintana a szakaszgyőzelem mellett összetettben is az élre állt (Fotó: AFP)
A kolumbiai Nairo Quintana (Movistar) nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny kilencedik etapját, szakaszgyőzelme mellett pedig összetettben is átvette a vezetést a centenáriumi olasz viadalon. A pihenőnap előtti hegyi befutós szakasz rendkívüli izgalmakat tartogatott, valamint egy nagyobb bukás is borzolta a kedélyeket.

A 149 kilométeres Montenero di Bisaccia és a Blockhaus közötti etap rendkívüli izgalmakat ígért, a nézőknek pedig nem is kellett csalódniuk, óriási csatát és fordulatokat láthattak.

A nap elején egy kilencfős szökevénycsoport lépett el, hozzájuk később további három versenyző csatlakozott. A Movistar vezette mezőny azonban nem engedte messzire őket, két percnél nagyobbra ritkán nőtt az előnyük. 30 kilométerrel a vége előtt szinte elfogyott a szökevények előnye, további nyolc kilométer múlva pedig újra összeállt a teljes mezőny.

Még el sem kezdődött a Blockhaus, az izgalmak megjöttek egy bukás következtében: egy, az út mellett váratlanul megálló rendőrmotorosban többen is elakadtak, többek között szinte a teljes Sky-os sor a földre került.

A BUKÁS

A hegyen egyre többen szakadtak le, többek között a rózsaszín trikós Bob Jungels is. Végül a Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot maradt csak az élen. A kolumbiai több támadást is indított, harmadjára pedig el is gurult riválisaitól. Nibali egyre jobban lemaradt, míg két holland, Tom Dumoulin és Bauke Mollema felzárkózott a magát meglehetősen jól tartó Pinot-hoz.

A kolumbiai végül közel harminc másodperces előnnyel ért a célba, mögötte Pinot és Dumouilen érkezett meg. Vincenzo Nibali egy perc tíz másodpercet kapott, a holnapi pihenőnap után azonnal lehetősége lesz javítani, hiszen a Foligno és Montefalco közötti 39.8 kilométer egyéni időfutam vár a mezőnyre.

A SZAKASZGYŐZTES



GIRO D'ITALIA
9. SZAKASZ, MONTENERO DI BISACCIA–BLOCKHAUS, 149 KM

1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:44:51 óra
2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 24 mp hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 24 mp h.
4. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) 41 mp h.
5. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 1 perc h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 42:06:09 óra
2. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 28 mp h.
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 30 mp h.
4. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) 51 mp h.
5. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 1:10 perc h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik