Giro: ha sprint, akkor Démare – újabb szakaszt nyert a francia

MTI/H. D., K. G.MTI/H. D., K. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.09. 17:26
null
Ha sprint, akkor Arnaud Démare (Fotó: AFP)
Arnaud Démare már a harmadik sprintbefutót nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körversenyen. Az oldalszél által nehezített hetedik szakaszon Joao Almeida megtartotta első helyét összetettben, míg Valter Attila a 72. pozícióban ért célba – írja az MTI.

 

Pénteken a Matera és Brindisi közötti 143 kilométer várt a mezőnyre, és a sík szakasz nehézségét az előzetes várakozásoknak megfelelően az oldalszél jelentette. Tíz kilométer után az első hosszú, nyílt egyenesben a Jumbo-Visma és a Deceuninck - Quick-Step nagy tempója szakította kisebb csoportokra a mezőnyt, az összetett első helyéért harcolók közül a dán Jakob Fuglsang a második, míg a már jelentősebb lemaradással rendelkező brit Simon Yates a harmadik csoportban tekert, Valter Attila pedig még hátrébb haladt. A szakasz felére a csoportok egyesültek, 45 kilométerrel a cél előtt a beszűkülő utat teljes szélességében elfoglaló tömegbukás szakította meg újfent a sort, majd a mezőny hátsó fele – Valter csapata, a CCC vezetésével – az utolsó 20 kilométerre érte utol az élcsoportot.

A technikás hajrában a sprinterek pontversenyét vezető, ciklámen trikós Démare a negyedik és a hatodik szakasz után ismét a legerősebbnek bizonyult a háromszoros világbajnok Peter Sagant, illetve Michael Matthewst megelőzve. Az összetett esélyesek a mezőnnyel értek célba.

Card

A rendkívül gyors, 51.23 km/órás átlagsebességű szakaszon Valter 28 másodperc hátránnyal a 72. helyen ért célba, összetettben pedig újabb két helyet előrelépve már a 29.

„Ez volt a verseny legrövidebb szakasza, mégis kegyetlenül nehéz volt, elsősorban a brutális oldalszél miatt. Szerintem mindennél többet elmond, hogy ez lett minden idők leggyorsabb Giro-etapja! – mondta a Nemzeti Sportnak Valter Attila, a CCC versenyzője. – Már a legelején elment egy négy-ötfős szökés, és a mezőnyben is egyből elkezdett jönni a rengeteg támadás. Nálunk az első ember, Ilnur Zakarin ráadásul hátul maradt, és én maradtam ott vele, így az első kilométerektől dolgoznom kellett, ahogy csak bírtam. Aztán szerencsére néhány csapattársam is visszajött segíteni, így gyakorlatilag másfél órán keresztül a maximumon pörögtünk. Végül aztán, amikor nagy nehezen felértünk a mezőnyre, negyven-ötven kilométerrel a cél előtt történt egy bukás, úgyhogy mindent kezdhettünk elölről… Egyszóval nagyon nehéz nap volt, de örülök, hogy végül meg tudtuk hozni Zakarint elöl, és nekem is sikerült megjönni és előrelépni.”

GIRO D’ITALIA
7. szakasz, Matera–Brindisi, 143 km
1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 2:47:28 óra
2. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) azonos idővel
3. Michael Matthews (ausztrál, Sunweb) a. i.
...72. Valter Attila (CCC) 28 másodperc hátrány

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 24:48:29 óra
2. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 43 másodperc hátrány
3. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 48 mp h.
...29. Valter 9:35 perc hátrány

Az olasz körverseny hagyományosan az első az esztendő háromhetesei közül, idén viszont a koronavírus-járvány miatt októberben tartják. Az eredeti tervek szerint májusban Budapest adott volna otthont az úgynevezett nagy rajtnak, a Grande Partenzának, és az első három szakaszt Magyarországon rendezték volna.

Szombaton a Giovinazzo és Vieste közötti 200 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3497.9 kilométert teker a 103. Giro d'Italián, amíg október 25-én célba ér Milánóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik