Az izraeli hatóságok elismerését unokája az egykori klasszis, Gioia Bartali vette át. Az ünnepségre annak kapcsán került most sor, hogy a Giro d'Italia történetében először Európán kívül veszi kezdetét a viadal: a rajt pénteken Jeruzsálemben lesz, és a háromhetes viadal első három szakaszát rendezik az országban.

A Tour de France-on kétszer, a Girón háromszor győztes olasz versenyző pályafutását a második világháború megszakította. A sportoló részt vett az ellenállási mozgalomban, hírnevét kémjelentések, fotók, hírek szállítására és zsidómentésre használta.

Edzést színlelve kerekezett Firenzéből Umbriába, a papírokat biciklijébe rejtve hozta-vitte, később utánfutóval embereket is csempészett át a határon – de sem a fasiszta rendőrség, sem a németek nem merték megkockáztatni a megjósolható lázongásokat, melyek a letartóztatását követhették volna.

A dokumentumok tanúsága szerint Bartali több mint 800 olaszországi zsidó megmentését segítette, ezért 2013-ban a Jad Vasem Intézet a Világ Igazainak sorába emelte.