Giro d’Italia: rózsaszínbe borultak a magyar városok

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.01.30. 20:31
null
A Lánchíd száz nappal a rajt előtt (Fotó: Szabó Miklós)
Kereken száz nap múlva rajtol Magyarországról a világ egyik legnagyobb sporteseménye, a 2020-as Giro d'Italia – az apropóból rózsaszínbe öltöztek hazánk emblematikus épületei, például a Lánchíd, a Hősök tere és a Vajdahunyad vára.

 

Nem, ez most nem a mellrák elleni kampány: csütörtök este egészen más apropóból kaptak rózsaszín díszkivilágítást hazánk ikonikus épületei.

A tradíció szerint száz nappal az Olasz körverseny nagy rajtja, a „Grande Partenza” előtt, a Rózsaszín Fények Éjszakáján amolyan figyelemfelkeltő jelleggel a viadal hivatalos színébe, rózsaszínbe borulnak az adott évi útvonal városainak jelképei.

De már maga a színválasztás is igényel némi magyarázatot, mert talán nem annyira közismert, hogy a viadal színe azért éppen a rózsaszín, mert a Girót több mint egy évszázada, 1908-ban életre hívó La Gazzetta dello Sportot, Olaszország legnagyobb sportnapilapját eredetileg és ma is rózsaszín papírra nyomták, értelemszerűen az összetett győztesnek járó trikó, a maglia rosa is ezért rózsaszín. (Érdekesség: a nagy rivális Tour de France színe pedig azért hagyományosan a sárga, mert a Tour „gazdáját”, a L'Équipe-et sárga papírra nyomták).

Idén az Olasz körverseny Budapestről indul május 9-én, s a fővárosban igen látványosan emlékeztek meg erről: rózsaszínbe öltözött a Lánchíd, a Szabadság-szobor és a Vajdahunyad vára, de az új Puskás Aréna és a Duna Aréna is díszkivilágítást kapott. A vidéki helyszínek sem maradtak restek, a teljesség igénye nélkül rózsaszínbe borult egy-egy ikonikus épület Tatán, Tihanyban, Balatonfűzfőn, Balatonalmádiban, Hévízen, Keszthelyen, Székesfehérváron és Hegymagason is.

A Rózsaszín Fények Éjszakája fő eseményére este a Városligeti Műjégpályán került sor, ahol olimpiai bajnok és olimpikon közönségkedvencek – a Giro magyarországi rajtját szervező Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) nagykövetei –, Kovács Ágnes, Kiss Gergely, Szávay Ágnes és Kovács István, valamint meghívott vendégként Baji Balázs népszerűsítette a Grande Partenzát.

Az esemény díszvendége volt az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor is, aki elmondta, gyorskorcsolyázóként rengeteget edzenek kerékpáron, de pont emiatt neki inkább kellemetlen emlékei vannak a biciklivel kapcsolatban.

Kovács István bringafanatizmusa a triatlonból eredeztethető, Kovács Ágnes kiskorától kezdve sokat biciklizik, miként Szávay Ágnes és Kiss Gergely is: előbbi soltvadkerti gyermekkorának nagy részét a bringán töltötte, Kiss pedig a nyári szünetekben rótta a köröket bringán a nagyszülők háza körül a ráckevei Duna-ágnál.

Végül Nagy Zsigmond, az NSÜ ügyvezető igazgatója rámutatott: Ahogy arra a Rózsaszín Fények Éjszakája is – stílszerűen – rávilágított, az esemény fesztivál és kulturális jellege mellett egy kiemelkedő sportrendezvényről beszélünk. A benne megmutatkozó értékek remekül segítik a kerékpársport tömegesítését, hazai felemelkedésének erősítését, amely az egyik legfőbb célja a magyarországi Nagy Rajtnak!”

A 100 nap múlva rajtoló Giro d'Italia tiszteletére rózsaszín fénnyel világítják a műjégpályát, a Városházát és a Tűztornyot Veszprémben (Fotók: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)
A 100 nap múlva rajtoló Giro d'Italia tiszteletére rózsaszín fénnyel világítják a műjégpályát, a Városházát és a Tűztornyot Veszprémben (Fotók: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik