Giro d'Italia: módosult az útvonal, a Lánchídon is áthalad a mezőny

Vágólapra másolva!
2020.02.20. 17:43
null
A Lánchídon is áthalad a mezőny (Fotó: Szabó Miklós)
Ami az elmúlt napokban-hetekben még csak egyre erősödő pletyka volt, immár hivatalos: hazánk egyik legfontosabb jelképe, a Lánchíd is szerepet kap a Giro d'Italia május 9-i Nagy Rajtján, a budapesti időfutamon!

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, egyben a magyarországi Giro-rajt szervezőbizottságának elnöke még január végén hintette el, hogy a felújítás előtt álló Lánchíd is bekerülhet az útvonalba, s csütörtökön a feltételes mód is okafogyottá vált.

MÉG NEM TUDJA

A napokban hazája nemzeti körversenyén, a kolumbiai körön megkezdte szezonját a Mitchelton-Scott sztárja, Esteban Chaves is. Peák Barnabás csapattársa ennek kapcsán nyilatkozott többek között idei terveiről is: elmondta, a 2020-as naptári évben egyik fő célja a tokiói olimpia lesz, a másik pedig értelemszerűen valamelyik háromhetes körverseny – ám Chaves még nem tudta megmondani, melyik lesz az. „Mindig is a Giro d'Italia lesz a szívemnek legkedvesebb, de idén a Tour de France útvonala is kimondottan kedvező lesz a hegyi menőknek” – mondta a mosolygós kolumbiai, aki 2017-ben majdnem karrierje végét jelentő bukást szenvedett el, de végül felépült, és a tavalyi Girón csodálatos győzelmet aratott a 19. szakasz hegyi befutóján.

Az olasz körverseny főszervezője, az RCS Sport a fővárossal való tárgyalások után bejelentette, hogy a 2020-as „Grande Partenza” (Nagy Rajt) május 9-i időfutama biztosan áthalad a Széchenyi lánchídon. (Ez a lehetőség egyébként már az útvonaltervezés korábbi szakaszában is felvetődött, ám a hídfelújítás tervezett menete miatt 2019 nyarán még a Lánchíd nélküli útvonal bejelentésére került sor – a felújítás elhalasztása miatt azonban lehetőség nyílt a változtatásra). Révész már is korábban is jelezte, igyekeznek olyan, lehetőleg mindenkinek megfelelő kompromisszumokra törekedni, amely az eredetileg tervezettnél kevésbé bonyolítaná a főváros közlekedését, ennek fényében elmondható: a módosított útvonallal Budapest lakossága is jól jár, mert az első szakaszon egyértelműen kevesebb lezárásra lesz szükség.

A Giro magyarországi nagy rajtjának szervezőbizottsága csütörtöki közleménye egy másik fontos kérdést is tisztáz. Kiemeli, hogy a Révész, valamint Nagy Zsigmond, a szervező Nemzeti Sportügynökség ügyvezetője fémjelezte bizottság az olasz főszervező RCS Sport ügyvezető igazgatójával, Mauro Vegnivel kiegészülve sikeres tárgyalásokat folytatott le Gy. Németh Erzsébettel, Budapest főpolgármester-helyettesével az olasz kerékpáros körverseny fővárosi megrendezésével kapcsolatban. A megbeszélések pozitívan zárultak: a felek kölcsönösen elismerték, a Giro olyan turisztikai promóciót jelent Magyarországnak és Budapestnek, amelynek hasznossága nem vitatható, a sikeres rendezés ezért közös érdek, így a főváros támogatja és segíti az útvonallal kapcsolatban a szervezők döntését.

Az RCS Sport így csütörtökön már ki is adta az első szakasz módosított útvonalát: az időfutam a Hősök teréről indulva érinti majd a Lánchidat, valamint az Alagutat, ezt követően kanyarodik fel a Budai Várba. Az új útvonal egyúttal biztosítja, hogy a verseny ideje alatt nem kell lezárni az alsó rakpartot, a 2-es villamos zavartalanul közlekedhet, és a Margit-híd forgalmát sem akadályozza a verseny. (A Nemzeti Sport információi szerint egyébként a második szakasz útvonalán, a győri befutónál is történtek minimális változtatások.)

A szervezőbizottság projektvezetője, Sió Zoltán az útvonallal kapcsolatban elmondta: „A Nagy Rajt szervezőbizottságának útvonalért felelős szakemberei folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal: a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Budapest Közúttal, a BKK-val és a KNEB-bel. Külön tárgyalások zajlanak az érintett kerületekkel, és az engedélyeztetési eljárásokat a főváros javaslatait követve végezzük. Napi szinten folynak egyeztetések és a szükséges engedélyeztetések a másik két magyarországi szakaszon is, hiszen a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye 66 magyar települést érint május 9. és 12. között!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik