A  32 éves brit kerekes – aki a másik két nagy versenyen, a Tour de France-on és a Vueltán címvédő – a prológ pályabejárásán esett el, jobb oldalán zúzódásokat szenvedett, és a térdét is megvágta. Az eset után visszaült a kerékpárjára, de a Sky csapat orvosai alaposan meg fogják vizsgálni.

Froome történelmi triplázásra készül a Girón, ugyanis amióta (1995-től) a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek nem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie.

A brit kerékpáros esetleges triplázását beárnyékolja a tény, hogy december közepén kiderült róla: pozitív tesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen. A szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki.

Az összetettben győztes Froome tagadta, hogy bármilyen szabályt megsértett volna, mert engedéllyel használja a készítményt. A Vueltán elmondása szerint rosszabbodott az állapota, így csapata, a Sky orvosának javaslatára és engedélyével növelték a megszokott adagját.

Döntés a Tour előtt várható, és bár voltak olyan vélemények, hogy az ügy lezárultáig csapatának nem kellene versenyeztetnie a kétszeres olimpiai bronzérmest, neve mégis szerepel az indulók listáján.

Az idei Giro d'Italián 22 csapat 176 versenyzője a jeruzsálemi rajttól 3562.9 kilométert tesz meg a római befutóig.