Chris Froome-nak már a Giro-trófea sem hiányzik

 

A Rómában és környékén rendezett 115 kilométeres etapon a hagyományoknak megfelelően nem volt nagy tempó, az elsőség sprintbefutóban dőlt el Bennett javára, aki korábban a hetedik és a 12. szakaszon is a leggyorsabbnak bizonyult.

Froome, a Sky kerekese – aki a Giro első brit győztese – történelmi triplázást hajtott végre, a tavalyi Tour de France és Vuelta a Espana megnyerése után diadalmaskodott az olasz háromhetes viadalon. Márpedig amióta 1995-től a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek sem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie.

Két olyan kerekes van, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint (akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro és a Tour) egymás után legalább három körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972–73-ban sorozatban négyszer, míg Bernard Hinault 1982–83-ban háromszor ünnepelhetett elsőséget.

A négyszeres Tour-győztes Froome triplázását beárnyékolja a tény, hogy december közepén kiderült róla: pozitív doppingtesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen. A szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki. Így elképzelhető, hogy utólag mégis eltiltják.

Froome az összetett mellett a hegyi pontversenyt is megnyerte, a legjobb fiatal versenyző a kolumbiai Miguel Ángel López Moreno (Astana), míg a leggyorsabb sprinter a hazai közönség előtt versenyző Elia Viviani (Quick-Step) lett.

 
 

GIRO D’ITALIA 2018
21. SZAKASZ, RÓMA ÉS KÖRNYÉKE, 115 KM

1. Sam Bennett (ír, Bora) 2:50:49 óra
2. Elia Viviani (olasz, Quick-Step) azonos idővel
3. Jempy Drucker (luxemburgi, BMC) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Chris Froome (brit, Sky) 89:02:39 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 46 mp hátrány
3. Miguel Ángel López (kolumbiai, Astana) 4:57 p. h.