Giro d'Italia: Carapaz előnye nőtt, olasz siker a királyetapon

Vágólapra másolva!
2019.05.28. 18:48
null
Giulio Ciccone nyerte meg a 2019-es Giro királyetapját (Fotó: AFP)
Az olasz Giulio Ciccone nyerte meg kedden a Giro d’Italia országúti kerékpáros-körverseny 16. szakaszát, míg az összetettben élen álló ecuadori Richard Carapaz jelentősen, pontosan egy perccel növelte előnyét, amely így 1:47 percre nőtt. Mögötte helyet cserélt Vincenzo Nibali és az ezúttal jócskán lemaradó Primoz Roglic a második és a harmadik helyen.

 

Az idei Giro legmagasabb hegyét, a 2600 méternél is magasabban fekvő Gavia-hágót a szervezőknek lavinaveszély miatt ki kellett venniük az útvonalból, amely így ugyan rövidebb lett, de a helyére illesztett két kisebb emelkedőnek köszönhetően a Lovere és Ponte di Legno közötti 194 kilométeren 4800 méteres szintkülönbséget kellett leküzdeniük a versenyzőknek, azaz nem lett könnyebb az ötcsillagos nehézségűnek minősített etap. Már csak azért sem, mert a végén jött – a terveknek megfelelően – a legendás Mortirolo, amely 12 kilométer hosszú, az átlagmeredeksége pedig közel 11 százalékos.

Az olasz körverseny egyik emblematikus kaptatójáig az összetett győzelemre esélyes versenyzők nyugodt tempóban és együtt tekertek el, ott viszont igazi „tűzijáték” kezdődött. Elsőként, még a hegy lábánál, az egyik legmeredekebb részen a kétszeres bajnok Nibali váltott ritmust. A hazaiak kedvence ugyan elszakadt riválisaitól, de csak tíz-húsz másodpercre tudott elgurulni. Másodjára a tavaly a Girón és a Vuelta a Espanán is bronzérmes Miguel Angel López indult meg, erre már az éllovas Carapaz is reagált segítőivel együtt, viszont a mögötte második szlovén Primoz Roglic nem bírta átvenni a tempót, és leszakadt. Carapaz, két movistaros csapattársával, saját tempóban tekerve végül utolérte a kilométereken át iramot hajtó Nibalit, akit a szakadó eső ellenére ezrek biztattak az út szélén. A hegy utolsó kilométerén López meglépett, őt egy ötösfogat követte Nibalival, Carapazzal és két segítőjével, illetve a brit Hugh Carthyval.

A hátralévő lejtmenetben, majd az utolsó 15 kilométeres, enyhén emelkedő úton a csoport, amely kiegészült néhány utolért szökevénnyel, összedolgozott, így az időfutamban kiváló Roglic nem tudott jelentősen csökkenteni a Mortirolo tetejéig összeszedett másfél perces hátrányán. Ez azt jelentette, hogy a szlovén versenyzőt megelőzte Nibali, aki viszont nem tudta csökkenteni 1:47 perces hátrányát Carapazzal szemben.

A szakaszgyőzelmet a több mint húszfős szökevénycsoportból a hegyi pontversenyben élen álló olasz Giulio Ciccone szerezte meg, akinek a sikerhez a cseh Jan Hirtet kellett lehajráznia a befutóban. Rajtuk kívül még a szintén olasz Fausto Masnadát nem érte el utol Carapaz és Nibali csoportja.

Szerdán újabb hegyi szakasz, a Commezzadura és Anterselva közötti 181 kilométer vár a mezőnyre.

GIRO D'ITALIA 2019
16. szakasz, Lovere–Ponte di Legno, 194 km
1. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 5:36:24 óra
2. Jan Hirt (cseh, Asztana) azonos idővel
3. Fausto Masnada (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 1:20 perc hátrány
4. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 1:41 perc h.
5. Hugh John Carthy (brit, EF Education First) a. i.
6. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar) a. i.
7. Mikel Landa (spanyol, Movistar) a. i.

15. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 3:03 perc h.

Az összetett élcsoportja
1. Carapaz 70:02:05 óra
2. Nibali 1:47 perc hátrány
3. Roglic 2:09 perc h.
4. Landa 3:15 perc h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik