Giro: Bilbao nyerte a 7. szakaszt, Gaviria feladta a versenyt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.05.17. 18:01
null
Pello Bilbao első Giro-szakaszgyőzelmét ünnepelhette (Fotó: AFP)
A spanyol Pello Bilbao nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny pénteki, hetedik szakaszát, összetettben pedig az olasz Valerio Conti megőrizte vezető helyét, miközben az etap elején Fernando Gaviria, a mezőny egyik legjobb sprintere térdsérülése miatt feladta a versenyt.

 

A mezőny pénteken 185 kilométert tett meg, Vastóból L'Aquilába tekert jórészt sík terepen. A végén viszont emelkedett az út, Bilbao 1400 méterrel a cél előtt lépett meg az ötfős szökevénycsoporttól, és néhány másodpercet megőrzött előnyéből. Másodikként a francia Tony Gallopin, harmadikként az olasz Davide Formolo ért célba.

A főmezőny 67 másodperces hátránnyal fejezte be a szakaszt. Ebben tekert be többek között a szlovén Primoz Roglic, aki az ötödik szakaszig az élen állt összetettben, továbbá az esélyesek közül a kolumbiai Miguel Angel López, az olasz Antonio Nibali és Simon Yates, a legutóbbi Vuelta a Espana brit győztese is. Összetettben Roglic a 12., Yates a 15., Nibali a 16., López pedig a 17. helyen áll.

Fernando Gaviria, a mezőny egyik legjobb sprintere pénteken elindult a szakaszon, de egy óra után fájdalmai miatt feladta a további küzdelmet. Az UAE Emirates kolumbiai bringása két éve mutatkozott be az olaszországi háromhetes viadalon, akkor négy szakaszgyőzelmet aratott, aminek köszönhetően megnyerte a mezőnypontverseny első helyezettjének járó ciklámen trikót.

Tavaly két etapon diadalmaskodott a Tour de France-on, az idei Girón pedig a harmadik szakaszon haladt át elsőként a célon, egyúttal a német Pascal Ackermann mögött 28 pontos hátránnyal második volt a ciklámen trikóért folyó küzdelemben, mígnem térdsérülése miatt búcsúzni kényszerült.

Gaviria mellett az összetett diadalra jelenleg legesélyesebbnek tartott szlovén Primoz Roglic egyik segítője, a holland Laurens de Plus szintén feladta a viadalt.

Szombaton a Tortoreto Lido és Pesaro közötti 235 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3578.8 kilométert tesz meg a június 2-i veronai befutóig.

102. GIRO D'ITALIA
7. szakasz (Vasto-L'Aquila, 185 km): 1. Pello Bilbao (spanyol, Astana Pro Team) 4:06:27 óra, 2. Tony Gallopin (francia, AG2R La Mondiale) 5 mp hátrány, 3. Davide Formolo (olasz, BORA) azonos idővel
Az összetett élcsoportja: 1. Valerio Conti (olasz, UAE Team Emirates) 29:29:34 óra, 2. José Joaquí­n Rojas (spanyol, Movistar Team ) 1:32 perc hátrány, 3. Giovanni Carboni (olasz, Bardiani-CSF) 1:41 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik