Mencsov volt a leggyorsabb
Fotó: Action Images
Mencsov volt a leggyorsabb

A 60 kilométeres egyéni indítású futam kemény feladat elé állította a bringásokat, hiszen több emelkedőt is meg kellett mászniuk, ráadásul szinte alig volt egyenes szakasz az úton. Ezért számos versenyző úgy nyilatkozott, hogy nem használja időfutambringáját, inkább a normál kerékpárján végez majd néhány apróbb változtatást, és azzal versenyez.

E megoldás mellett döntött Lance Armstrong is, aki végül a 13. lett, s immár egész biztosan kijelenthető, hogy távol áll a csúcsformájától az amerikai klasszis.

Mencsov másodszor nyert szakaszt az idei Girón, korábban az ötödik etapon tudott diadalmaskodni – akkor állt egyébként Di Luca az élre, és most éppen Mencsov „vette le” a rózsaszín trikót az olaszról.

A rabobankos orosznak 34 másodperc előnye van az olasszal szemben, a harmadik helyen álló amerikai Levi Leipheimer lemaradása 40 másodperc, és mivel a negyedik helyen álló olasz Franco Pellizotti hátránya már két perc, valószínűsíthető, hogy az összetett első három helyén álló bringás közül kerül ki a győztes az idén.

GIRO D’ITALIA 2009

12. SZAKASZ (Sestri Levante–Riomaggiore, egyéni időfutam 60.6 km)
1. Gyenisz Mencsov (orosz) Rabobank 1:34.29 (38.483 km/h)
2. Levi Leipheimer (amerikai) Astana + 0.20 perc hátrány
3. Stefano Garzelli (olasz) Acqua & Sapone-Caffe Mokambo + 1.03

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Gyenisz Mencsov (orosz) Rabobank 50:27.17 óra
2. Danilo Di Luca (olasz) LPR Brakes-Farnese Vini + 0.34 perc hátrány
3. Levi Leipheimer (amerikai) Astana + 0.40