Tokió 2020: kényszerhelyzet, Kozák Danutának ismét választania kell

NOVÁK MIKLÓSNOVÁK MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.08.08. 11:18
null
Kozák Danutáék jövő nyáron is hasonlóan szerepelhetnek, mint az előző néhány játékokon (Fotó: Tumbász Hédi)
Öt-hat érem, közte két arany. Az olimpiákon – és persze az ötkarikás számokra szűkítve a világbajnokságokon – rendre így kalkulálunk, s a magyar kajakosok és kenusok nem is okoznak csalódást. A tokiói olimpia elhalasztásának vannak árnyoldalai és reménysugarai, de a sportág hajója ettől nem téveszthet irányt.

Szabó Gabriella az utolsó száz méterhez érkezve ritmust vált, Kozák Danuta, ahogy mondani szokás, tolja alá a hajót, a magyar páros méterről méterre farag a hátrányából, már vezet, csak húsz méter, az utolsó bójasor, és győzelem, megvan az újabb olimpiai aranyérem!

A jelenet, amelyet jövőre sajnos biztosan nem élhetünk át.

A jelenet, amely azonban ezekben a napokban nagyon is bearanyozhatná az életünket.

A tokiói olimpia elhalasztásának jelen pillanatban valószínűleg Szabó Gabriella visszavonulása a legkézzelfoghatóbb következménye. A magyar sport klasszisai közül sokan elkeseredetten fogadták, hogy még egy évet várniuk kell a tokióia játékokra, de aztán a nagy többség összeszorította a fogát, s folytatta a felkészülést. Szabó Gabriella már nem érzett magában erőt erre. Véletlenül se szóljuk meg ezért, 33 évesen, háromszoros olimpiai bajnokként érthető, hogy új célokat keres az életben. Különben is viszontagságos évek vannak mögötte. A riói játékokat követő három évben nem jutott ki a pokolian erős hazai mezőnyből a világbajnokságra. Tavaly aztán újra egymásra találtak Kozák Danutával, együtt készültek a hazai válogatókra és persze az olimpiára. Már sohasem tudjuk meg, mit történt volna, ha nem szól közbe a koronavírus.

Ha csak női kajakosainkra gondolunk, inkább arra hajlunk, nem jött jól az egy éves pauza. Bár hölgyek esetében ezt nem illik feszegetni, Kozák Danuta egyidős Szabó Gabriellával, s Medveczky Erika is jócskán meghaladt már a harmincat. S bár, mint rendesen, vannak ifjú tehetségeink is, de olyan üstökös kiválóság nincs közöttük, mint Kozák vagy akár Szabó. Csüggedni persze nincs okunk, a női kajak 2021-ben is a csapat húzó szakága lesz.

Valószínűleg női kenusainknak, a párosban 2019-ben vb-ezüstérmes Balla Virágnak és Devecseriné Takács Kincsőnek is kedvezőbb lett volna, ha idén rendezik az olimpiát, reméljük, jövőre is kitart még a lépéselőny a nemzetközi mezőny javához képest.

Férfi kenuban viszont kimondottan jól jött a halasztás, az idén berobbant két ifjú, Fejes Dániel és Adolf Balázs jövőre még jobb lesz, Bodonyi András ereje teljében jár, s ki tudja, talán Vajda Attila is nekidurálja magát a tokiói felkészülésnek. Van honnan előrelépni, momentán egyetlen kvótája sincs ennek a szakágnak.

Bár a férfi kajakosok helyzete bizonytalan, Kopasz Bálint világbajnoki címvédőként várhatja az ötkarikás játékokat (Fotó: Tumbász Hédi)
Bár a férfi kajakosok helyzete bizonytalan, Kopasz Bálint világbajnoki címvédőként várhatja az ötkarikás játékokat (Fotó: Tumbász Hédi)

A férfi kajakosok helyzete a legbizonytalanabb. Kopasz Bálint vb-címvédőként várta és várja az olimpiát, de hogy mögötte, mellette kik alkotják majd a csapatot, s ők mire lesznek képesek, az még az előttünk álló esztendő titka. Mindenesetre a múlt kötelez, a riói betlit – férfi kajakban érem nélkül maradtunk – illene überelni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik