Tokió 2020: a kajak-kenusok kihasználnák a halasztással keletkezett időt

Vágólapra másolva!
2020.04.04. 19:09
null
Hüttner Csaba nem tudja, milyen lesz a versenynaptár (Fotó: Tumbász Hédi)
A kajak-kenu válogatott a jelenlegi nehéz helyzetben is készül a tokiói olimpiára. A halasztásból adódó időt a szakemberek igyekeznek arra fordítani, hogy megtalálják a legjobb csapathajós összeállításokat.

„A versenyzők a külföldi edzőtáborokból hazatértek és speciális körülmények között folytatják az edzéseket. Próbálunk alkalmazkodni a körülményekhez. Teljes erővel azon dolgozunk, hogy tudjuk folytatni a felkészülést a jövő évi olimpiára – számolt be az M4 Sportnak Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki jelenleg még nem tudja, hogy a halasztások, törlések nyomán hogyan alakul az idei versenynaptár.

A kajakosok és a kenusok már túl vannak az első koronavírusteszteken, ezek negatívak lettek. A szakvezető szerint akkor van értelme újabb vizsgálatoknak, ha azok eredménye gyorsan rendelkezésre áll, nem kell rájuk napokat várni.

„Ha ilyenre lesz lehetősségünk, természetesen tovább fogjuk tesztelni sportolóinkat – ígérte Hüttner.

A szakember elmondta, négy helyszínen, Szegeden, Szolnokon, Dunavarsányban és a Gubacsi-hídnál lévő vízitelepen „kvázi karantén edzőtáborokatalakítottak ki, ezekbe negatív teszttel rendelkező versenyzők költözhettek be, akik amúgy a saját környezetükben nem tudják megoldani az edzést. A többi versenyző az egyesületek segítségével edz, kocsival közlekedik, „nem megy közben bevásárolni, nem száll ki, megoldja úgy az edzést, hogy az a külvilágra sem veszélyes.

Hüttner Csaba kiemelte, a magyar bajnokságot szeretnék megrendezni, amikor a vírushelyzet engedi, és esetleg kisebb tesztversenyekre is sor kerülhet.

„Ha már ilyen helyzet alakult ki, hogy van plusz egy évünk, szeretnénk a K4-es programot maximálisan kifuttatni, megtalálni a legjobb négyest ebben az időszakban, valamint a férfiaknál a C2-es és a K2-es programban is szeretnénk előrelépést, tesztelni a párosokat” – mondta, és emlékeztetett rá, hogy utóbbiakban még kvótaszerzésre is van lehetőség.

A kapitány szerint több versenyzőnek nem jött jól az olimpia halasztása, például a világbajnoki címvédő és tavaly az összes nagy nemzetközi versenyen veretlen kajakos Kopasz Bálintnak, vagy azoknak a női versenyzőknek, akik az olimpia után házasságot, gyerekvállalást terveztek.

„De minden versenyzőnk profi, alkalmazkodik a körülményekhez, elfogadta ezt a változást, és készül a jövő évi olimpiára” – szögezte le.

A 22 éves Kopasz Bálint, aki a Dél-afrikai Köztársaságból hazatérve a Maty-éri központban edz, ugyancsak Skype-on nyilatkozva azt mondta, szerette volna megmutatni, hogy mit tud idén nyújtani, de hasznosan, a szokásos tréningek mellett a hiányosságok pótlásával, izomzatának megerősítésével fogja eltölteni az olimpiai halasztásból adódó egy évet.

„Úgy éreztem, hogy egy kicsit fejlődtem, főleg izomtömegben, ezáltal nagyobb húzásokat tudok végrehajtani, még nagyobb erőt tudok beleadni a lapáttal” – osztotta meg, hol tart most, ugyanakkor kijelentette, jó döntés volt az olimpia halasztása, „mert most nagyon rossz helyzet van, sokan nem tudnak úgy készülni, ahogy kell.”

„Sajnálatos, hogy ez van, de érthető. Ezt az egy évet ki lehet bírni, csak készülni kell keményen” – hangsúlyozta.

Jelezte, nem könnyű úgy edzeni, hogy nincsenek versenyek.

„Talán a nyár végén, vagy az ősz elején megrendezik a magyar bajnokságot. Nem túl jó hír, hogy addig nincs más. Én szeretek versenyezni, akkor érzem, hogy tudok fejlődni. A versenyek hozzák ki belőlem azt a maximumot, amit edzéseken nagyon nehéz” – mondta Kopasz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik