NS Hosszabbítás: Így volt jó, ahogy volt – Kovács Katalin

Vágólapra másolva!
2016.07.29. 23:01
null
Kovács Katalin semmit sem csinálna másként (Fotó: Földi D. Attila)
Néhány nappal a riói olimpia megnyitója előtt a háromszoros olimpiai, 31-szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok Kovács Katalin bejelentette, lezárta kajakversenyzői pályafutását. Kicsit csalódott, de nincs hiányérzete, és nem is csinálna semmit másként.

– Az ideális alkalom a visszavonulása bejelentésére inkább Rióban lett volna, miután lelép a dobogóról, nem?
– Bár úgy lett volna... Én is így terveztem, ezt szerettem volna, de sajnos, nem így sikerült.

– Mikor vált biztossá, hogy nem sikerülhet?
– Két hónapja. Mikor is volt a második válogató? Június tizedikén.

– Nehéz volt elengednie? Az utolsó olimpiát és vele a pályafutását is?
– Az első válogató előtt volt egy nagyon nehéz időszakom, egyáltalán nem ment a kajakozás, csak bukdácsoltam a vizen. A válogatóról hazafelé tartva, Ádámmal, a párommal beszélgettünk, hogy most akkor mi legyen, hogy talán itt a vége, abba kellene hagyni. De azt mondtam neki: körülbelül még két lap van hátra abból a könyvből, amit olvasol, és leteszed? Akkor sohasem tudod meg, mi lett a vége, hogyan alakul a végkifejlet. Ezért csináltam aztán végig a második válogatóig – és örülök, hogy végigcsináltam. Túltéve magamat azon, hogy nem megy igazán, újra élvezni kezdtem az edzéseket, s a folyamat végére érve már könnyen elengedtem.

– Van hiányérzete?
– Csalódott vagyok, hiszen amiért rengeteget dolgoztam, amiért Luca születése után újrakezdtem a kajakozást, amit kitűztem magam elé, azt nem sikerült elérnem. De ha visszanézek a pályafutásomra, egyáltalán nem lehet hiányérzet bennem. Sőt. Olyasmiket élhettem át, oda juthattam el, amiről álmodni sem mertem.

Hogy Kovács Katalin mire a legbüszkébb, miért nem szereti, ha kajakkirálynőnek titulálják, mennyit változott szerinte a sportág, amióta 1987-ben falapáttal elkezdte, mi a legjobb a kajakozásban, mihez kezd ezután és miért nem megy ki végül is a szövetség vendégeként Rióba, arról a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében megjelenő interjúban olvashatnak

És még olvashatnak arról, hogy...

– miként lett olimpiai bajnok a sportlövő Hammerl László és Varga Károly?

– mi a közös Éderben, Mario Götzében, Fernando Torresben, Andrés Iniestában, Angelosz Hariszteaszban és Andreas Brehmében?

– mi a jó sportfavágó ismérve? Sebesség? Erő? Technika? Mindhárom, meg egy csipetnyi humorérzék. A magyar válogatott gyarmatpusztai edzőtáborában jártunk.

Kovács Patrícia színművésznő szerint mindenkinek sportolnia kell, ő például utál futni, mégis ráveszi magát

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik