Kati néni: Nem keresek versenyzőt, és nem is fogadok be senkit

P. A.P. A.
Vágólapra másolva!
2016.10.20. 09:39
null
Fábiánné Rozsnyói Katalin egy tanítvánnyal folytatja (Fotó: Koncz György)
Fábiánné Rozsnyói Katalin hetvenhárom évesen áll újabb kihívás előtt. Miután a férfi kajak négyessel elváltak útjaik, a mesteredző egyetlen női versenyzővel dolgozik tovább.

 

„Még edzősködöm, legalábbis szeretnék még edzősködni” – vágott a közepébe Fábiánné Rozsnyói Katalin a Magyar Edzők Társasága szerdai, Találkozás edzőlegendákkal elnevezésű rendezvényén, amelyen különböző sportágak képviselői műhelybeszélgetés keretében faggatták szakmai kérdésekről a 73 éves kajakos mesteredzőt.

A legendás tréner szavainak különös nyomatékot és aktualitást adott, hogy immár nyílt titok: a 2012-ben olimpiai ezüstérmes férfi kajak négyes elhagyta. Fábiánné Rozsnyói Katalin – miután egy időutazás keretében kollégái előtt felelevenítette versenyzői és edzői pályafutása legfontosabb mérföldköveit, és megosztott néhány kulisszatitkot a kajak-kenu sport elmúlt évtizedeiből – a Nemzeti Sport érdeklődésére megerősítette: befejeződött a munkakapcsolat közte és a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta négyes között.

„Nem ért váratlanul a döntésük, amikor eljöttek hozzám, azzal a kérdéssel fogadtam őket, búcsúzni jöttek-e. Ezután persze elmondtam a véleményemet... – jegyezte meg Fábiánné Rozsnyói Katalin. – Elmondták, hogy újítani szeretnének, kíváncsian várom, ez miben nyilvánul majd meg. Nincs köztünk harag, ahogyan nagyon jól megvoltunk az elmúlt években, szépen is váltunk el. Tulajdonképpen még örültem is, hogy nem nekem kellett kimondanom, hogy elegem van.”

A mesteredző hozzátette, biztos benne, hogy ha volt tanítványai a jövőben is elvégzik azt a mennyiségű munkát, amelyet az ő irányítása alatt, a folytatásban is képesek lesznek a tőlük megszokott szinten teljesíteni.

„Nekem pedig könnyebb lesz, és élvezni fogom, hogy több a szabadidőm. Újfajta kihívás vár rám. Eddigi pályafutásom során volt, hogy tizenkét nővel dolgoztam, aztán nyolc fiúval, majd négy fiúval és egy lánnyal, most pedig kipróbálom az egy edző, egy tanítvány felállást.

Rájöttem, igazuk lehet azoknak a kollégáknak, akik szerint jobb, ha egy versenyzővel dolgozik az ember, mert jobban oda tud rá figyelni. Jól működik ez az úszóknál, a kajakban is van rá példa, miért ne jönne be nekem is?” – mondta, utalva arra, hogy a fiatal kajakossal, Takács Tamarával dolgozik a folytatásban.

Fábiánné Rozsnyói Katalin határozottan jelentette ki, nem gondolkodik újra csapatban.

„Nem keresek versenyzőt, és nem is fogadok be senkit – szögezte le, megjegyezve, hogy ma-
napság ugyan a sportolók választanak edzőt, és a trénerek helyett gyakran ők irányítanak, nála a hagyományos felfogás működik. – Én még mindig diktálni szeretnék!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik