Kajak-kenu vb: Nem mozog az ujjam, nem tudom rendesen fogni a lapátot – Kopasz

PIRCS ANIKÓ, BORBÉLY LÁSZLÓ (Racice)PIRCS ANIKÓ, BORBÉLY LÁSZLÓ (Racice)
Vágólapra másolva!
2017.08.25. 18:38
null
Kopasz Bálint nem lép vissza az 1000 méteres döntőtől (Fotó: Földi Imre)
Mint ismert, Kopasz Bálint a középdöntője előtt kézsérülést szenvedett – jobb hüvelykujja alaposan megzúzódott, amikor a bakról leeső hajója után próbált nyúlni, hogy megóvja azt a sérüléstől –, és kevéssel lemaradt végül az A-döntőről. Fekete Ádámnak sikerült kvalifikálnia magát, ő viszont majdnem lekésett a rajtról.

„Nem mozog az ujjam, nem tudom vele rendesen megfogni a lapátot, ezért a rajtból nem tudtam úgy eljönni, ahogy a többiek. Ezen múlott, hogy nem sikerült bejutnom a döntőbe– mondta szomorúan, ám rendkívüli tartással Kopasz Bálint.A futamra össze tudtam szedni magam, testben-lélekben kizártam a történteket, a táv közben nem is éreztem fájdalmat, és ki tudtam hozni magamból a maximumot.”

A futamában negyedik húszéves algyői kajakost egyetlen pozíció választotta el a döntőtől, időeredményével a másik két középfutamot megnyerte volna, s ezzel biztos finalistának mondhatná magát... Más kérdés, hogy mire menne egy újabb döntővel, a szakvélemények szerint ugyanis az ujja állapotában egyhamar nem áll be változás, gyógyulása heteket vehet igénybe.

Az 1000 méter szombati fináléjában mindenesetre rajthoz áll az Európa-bajnoki bronzérmes, és fogadkozik:

„Ki fogom bírni, bár a rajt nem lesz az igazi. És remélem, nem lesz hosszabb távú következménye.”


Fekete Ádám lassan kezdte a C–1 elődöntőjét, a táv felénél csupán a hetedik helyen állt, de végül a harmadik helyen továbbjutott. A versenyző elmondta, nem a lassú kezdés volt számára az ijesztő.

„Ijesztő volt számomra is, de nem a pálya közben. A futam előtt csináltam fokozókat fölfelé a vízen. Az előző futamot később indították el, de a miénket nem, úgyhogy én 850 méternél tartottam körülbelül, amikor két perc volt hátra a rajtig. Akkor megijedtem, »leverettem« 500-ig, beálltam és egyből ellőtték a rajtot. Az eleje egy kicsit fáradt volt, ám én belülről úgy éreztem, hogy végig uralom a helyzetet. Nem volt olyan gyors az első 300 méter, mint amilyennek kellene, én ezt ennek tudom be, viszont szépen, hosszan, elnyújtva tudtam evezni, emiatt bírtam tartalékolni a hajrára, és meg tudtam csinálni, úgyhogy örülök” – mondta a döntőbe jutást követően Fekete, aki így gyakorlatilag mintegy 900 métert evezett le versenytempóban az 500-as középdöntő kapcsán.

„Ez nem magabiztosságot ad, hanem haragszom magamra, mert amatőr hiba volt, csak jól be akartam melegíteni, mert egy picit álmosnak éreztem magam. Örülök, hogy sikerült továbbjutnom, inkább az ad magabiztosságot, hogy az utolsó kétszázat meg tudtam úgy csinálni, ahogy kell. Még az elejére kell egy erősebb háromszázat betenni, és akkor a döntőben, remélem, minél előrébb végezhetek. Élet-halál harc lesz, úgy akarok beérni, hogy azt érezzem, egy centivel sem tudtam volna többet menni” – tette hozzá.

KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG, RACICE, CSEHORSZÁG

FÉRFI K–4 1000 M
2. ELŐFUTAM
1. Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel 2:56.489 – bejutott a vasárnapi A-döntőbe

FÉRFI C–2 1000 M
2. ELŐFUTAM
1. Viktor Melantyev, Vlagyiszlav Csebotar (Oroszország) 3:36.336 – bejutott a vasárnapi A-döntőbe
2. Korisánszky Dávid, Mike Róbert 3:38.325 – a szombati elődöntőbe jutott

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik