A címvédő páros számára véget ért a szegedi vb (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Kovács Katalin: ez borzasztó érzés

A magyar kajak-kenu sport történetében megesett már ilyen mérlegelése hiba, a 2012-es duisburgi világkupán a K-2 500 méter középdöntőjében a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duót zárták ki a versenyből, miután 12 dekával volt könnyebb a hajójuk az előírtnál.
Hogy miként emlékszik vissza erre az esetre a háromszoros olimpiai bajnok?

„Borzasztó volt! Nekünk néhány deka nem stimmelt a duisburgi világkupán, ami más, mint egy világbajnokság, de érzésre ugyanilyen rossz tud lenni" – mondta Kovács Katalin, aki beszélt arról is, hogy miként fordulhat elő ilyen helyzet?
„Nem tudom, náluk hogy történt, éppen ezért nem is akarok felelőst megnevezni. Fontos, hogyan alakítják ki a vízre szállási rendszerüket az évek során. Anno vagy én mértem le vagy tudtam, hogy ki méri a hajóm. Olyan ember, akiben maximálisan megbíztam. Ha ki van centizve a hajó súlya, akkor is lehet néhány deka lecsúszás, főleg a nagy melegben, amikor csontra kiszárad a hajó. De ez tényleg csak néhány deka, a mostani ennél jóval több volt.”

„El kellett telnie néhány órának, hogy egyáltalán felfogjam, mi is történt, a következményeibe bele sem merek egyelőre gondolni. Ha szabadjára engedném a gondolataimat, azzal kellene szembesülnöm, hogy elúszott minden, amiért egész évben dolgoztam, dolgoztunk, és csak sírni tudnék” – osztotta meg az érzéseit a Nemzeti Sporttal Kárász Anna, hozzátéve, ők ugyanúgy készültek a futamukra, mint máskor, azaz a hajóval, annak súlyával nem foglalkoztak, hiszen ezzel máskor sem szoktak.

GALÉRIA A CSÜTÖRTÖKI NAPRÓL ITT! 

„A világbajnokságot megelőző sajtótájékoztatón kérdezgették, nem érint-e rosszul, hogy nem vagyunk benne a négyesben, most sajnos az a határozott válaszom lenne rá, hogy de igen, nagyon rossz, hogy nincs másik számom. Danutának annyiban más a helyzete, hogy neki ott van az egyes, amire koncentrálnia kell. De nekem nincs, ami elvonja a figyelmemet a történtekről. Azt is nagyon sajnálom, hogy ez lett volna az első magyarországi felnőtt-világbajnokságom – és talán az utolsó is –, és szegedi versenyzőként ez még inkább fájó.”

Hüttner Csaba szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak úgy reagált a történtekre, jelenleg el sem tudják képzelni, mi történhetett, nem találtak magyarázatot.

Ami az olimpiai kvalifikációt illeti, nem dőlt össze a világ a Kárász Anna, Kozák Danuta női páros kizárásával, hiszen már itt a szegedi világbajnokságon megszerezhető a maximális hat kvótaszám. Hogy miként? A női négyes révén 4 hely lehet a miénk, Kozák Danuta K–1 500 méteren, míg Lucz Dóra K–1 200 méteren szerezheti meg az ötödik és hatodik indulói helyet. Ha valamelyik kvótát elszalasztanák a hölgyek, akkor az egyéni számokban és párosban is van jövőre európai pótkvalifikációs verseny, ahol begyűjthető a hiányzó kvóta. (Az európai pótkvalifikáción az indulhat, akinek még nincs kvótája.)

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Tumbász Hédi (fotó)