Kajak-kenu-vb: a világ legirreálisabb pályája vár Kozákékra

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2018.08.23. 10:30
null
A Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra összeállítású kajak négyes aranyéremért száll vízre Portugáliában (Fotó: MTI)
Szokás szerint a női kajakosok vihetik a prímet a magyar csapatban a Montemor-o-Velhóban kezdődő kajak-kenu-világbajnokságon – Kozák Danuta triplázhat.

„Nem vagyok telhetetlen, bárhogy is alakul, négy számot biztosan nem vállalok, nem vagyok már fiatal csirke, megviselné a szervezetemet” – hangzott el a 31 esztendős Kozák Danutától a második válogatóverseny kapcsán az idény meghatározó mondata.

Márpedig úgy alakult, hogy a szülés után bomba formában visszatérő ötszörös olimpiai bajnok valamennyi ötkarikás számban kivívta az indulás jogát a csütörtökön elő- és középfutamokkal kezdődő portugáliai világbajnokságon. Az UTE extraklasszis kajakosa végül edző-férjével, Somogyi Bélával úgy határozott, a 200 egyest engedik el – az időrend miatt Kozáknak több ötszázas futamot is teljesítenie kellett volna a sprintszám előtt, ami igen megterhelő –, másfelől a lehetőségek mérlegelésénél arra jutottak, a Kárász Annával alkotott párosuknak nagyobb az esélye.

„Ha mindenki Danutáról venne példát, nem fájna a fejem – vágott a közepébe Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Nem azért tart ott, ahol, mert szerencséje van, hanem azért, mert ízig-vérig sportember, aki elképesztő mennyiségű munkát végez, és mindent megtesz a sikerért. Eredménycentrikussága, maximalizmusa eredménye, hogy a hosszabb kihagyás után sem lehet kétségbe vonni: mindhárom versenyszámban ő, illetve a vele vízre szálló egység az első számú esélyes.”

A Kozák, Somogyi páros nem titkolta: kihívást keresett és talált a triplázásban, de mindketten óva intettek attól, hogy bárki is lefutott versenyként tekintsen a női K–1, K–2 és K–4 500 méteres versenyeire.

„Bár valóban nagyon jó előjelekkel száll vízre a páros és a négyes is, ráadásul nincs a nemzetközi mezőnyben még egy olyan csapathajó, amelyben négy, egyesben klasszisteljesítményre képes versenyző ülne, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy évről évre egyre nehezebb világbajnokságot nyerni – csatlakozott az intelmekhez Hüttner kapitány, aki szerint a végeredményt az a tény is befolyásolhatja, hogy az egyes és a páros döntője között csupán 59 perc van. – A kiszámíthatóságot csökkenti az is, hogy a portugáliai a világ egyik legirreálisabb pályája, amelyen állandó jobbos oldalszél fúj az óceán felől, s így az alsóbb számú pályákon előnyben vannak a versenyzők. Ilyen körülmények között bármi megtörténhet."

A Kárász, Kozák párosnak várhatóan az új-zélandi Lisa Carrington, Caitlin Ryan duóval kell majd megküzdenie az aranyéremért, míg a júniusi Európa-bajnokságon győztes Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra összeállítású kvartettnek az új-zélandiak mellett a fehérorosz és a német hajóra is oda kell figyelnie.

Ami a női kajakoscsapat többi tagját illeti: Kozák lehengerlő visszatérése alaposan megfogta a tavaly a szárnyaikat bontogató fiatal versenyzőket. Az előző idényben K–1 500 méteren Eb-aranyérmet, a négyessel pedig világbajnoki és Európa-bajnoki címet szerző Takács Tamara ezúttal az 5000 méteres versenyben lesz érdekelve, a 200-on tavaly Európa-bajnok Lucz Dóra pedig – Kozák visszalépésével – megkapta az esélyt, hogy a tavalyi vb-8. hely után előbbre lépjen.

„Jól és gyorsan elteltek a felkészülés utolsó hetei, nagyon várom már, hogy versenyezzek. Új helyzet nekem, hogy csak a záró napon, az utolsó számok egyikében állok rajthoz, kicsit furcsa is lesz, hogy a többiek már élesben mennek a pályán, miközben én még csak készülök. A versenyemig megnézem a többiek futamait, és közben elkezdem a ráhangolódást az ötezer méterre. Talán jól is kijöhetek abból, hogy egyetlen számom van, remélhetőleg így még harapósabb és élesebb leszek" – mondta Takács Tamara.

Az új olimpiai szakágban, női kenuban ugyancsak reménykeltők az előjelek: Balla Virág tehetségét és kitűnő formáját két párosban szerzett aranyéremmel és egy egyéni bronzzal demonstrálta.

A Balla Virág (elöl), Takács Kincső kenu páros reális eséllyel célozza meg a dobogót (Fotó: Tumbász Hédi)
A Balla Virág (elöl), Takács Kincső kenu páros reális eséllyel célozza meg a dobogót (Fotó: Tumbász Hédi)

„Nagyon sok munkát fektettünk a Takács Kincsővel alkotott párosunk csiszolásába, technikailag és mentálisan is felkészültünk a pályákra. Dinamikusak vagyunk, jó az állóképességünk, úgy vélem, C–2 500 méteren reális eséllyel célozhatjuk meg a dobogós szereplést az egyre erősebb mezőnyben, amelyből kiemelkednek a kanadaiak, de nem árt szemmel tartani a kínai, az orosz és a fehérorosz duót sem – jegyezte meg Balla Virág, aki bevallotta, a C–1 200 méteres versenytől tart egy kicsit. – Először indulok egyesben felnőtt-világbajnokságon, így kicsit óvatosabb vagyok ezzel a számmal. Szeretnék jó pályát teljesíteni, és fohászkodom, hogy a jellemző oldalszél helyett legyen inkább a nekem kedvező, jó erős szembeszél."

A PROGRAM
Csütörtök.
200, 500 és 1000 méteres előfutamok, 10.30. 200 méteres középfutamok, 17.10
Péntek. 500 és 1000 méteres középfutamok 10.30. 200, 500 és 1000 méteres döntők, 16.34. 500 méteres elő- és középfutamok, 18.50
Szombat. 200, 500 és 1000 méteres középfutamok, 10.30. 200, 500 és 1000 méteres döntők, 13. 200 és 500 méteres elő- és középfutamok, 16
Vasárnap. 200 és 500 méteres középfutamok, 11. 200 és 500 méteres döntők, 13. 5000 méteres döntők, 16

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik