Kajak-kenu: válogatott mezőny a Városligetben

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.09.01. 18:14
Budapest szívében mutatták meg a kajak-kenu sport hazai és nemzetközi klasszisai, hogy maradt bennük kraft a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság után is. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnokok a Red Bull Vízisprint elnevezésű viadalon villámgyors húzásokkal búcsúztatták vasárnap a szezont.
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

A Városligeti-tavon a Magyar Kajak-kenu Szövetség és a Red Bull közös szervezésében megvalósuló pénzdíjas versenyen a hagyományos százméteres futamokban mérte össze erejét a mezőny. Az ultrarövidtávú megméretésen lapátot ragadott a múlt héten a Maty-éren még érmekért és olimpiai kvótákért versengő magyar válogatott jelentős része.

„Mi újság?” – lépett oda a VIP teraszon a nyár másik magyarországi rendezésű világbajnokságának hőse, a vb-győztes párbajtőröző Siklósi Gergely az ötszáz méteren versenyző férfi kajak négyes két „szárazon maradt” tagjához, Nádas Bencéhez és Kuli Istvánhoz.

„Minden rendben, kijöttünk nézelődni, és csapattársainknak, Tótka Sanyinak és Birkás Balázsnak szurkolni. Végre tét nélkül lehetünk egy kajak-kenuversenyen – érkezett a felelet Nádas Bencétől, aki Kulival egyetértett abban, bentről és kintről egyaránt élvezetesek a sportág viadalai, de persze hozzátették: „versenyezni azért jobb, mint nézni.”

Siklósi Gergelytől pedig megtudtuk, a szegedi világbajnokságon járt először kajak-kenu versenyen.

„Magával ragadott a sportág légköre és kíváncsi lettem a közegre, a kajak-kenusokra. Szeretném jobban is megismerni a másik sikersportágunk versenyzőit” – mondta Siklósi, aki Nádas Bencéékkel együtt drukkolta végig, ahogyan a férfi kajakosok mezőnyében Tótka Sándor megvédi a városligeti sprintkirályi címét.

Jó kis házi versenyt hozott a női kenusok egyik elődöntője, amelyben a sikerpáros Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó tagjai ezúttal egymás ellen szálltak vízre, az újdonsült vébé-ezüstérmesek közül Balla volt a gyorsabb. Miközben társa a fináléra készülődött, Takács Kincső Murphy nevű kutyusával aratott sikert a parton, a győri kenus kis spitze mindennapos vendég a vízparton, ahol rendkívül otthonosan mozog, amit meg is csodált minden arra járó, a gyerekek pedig nem tudtak ellenállni annak, hogy megsimogassák a versenyt figyelő kedves négylábút.

Az interjúzóna sztárja az előbb a női kajakosok versenyét, majd Tótkával a vegyes páros viadalt is megnyerő Lucz Dóra volt, aki sűrű programot bonyolított a héten, és akire igaz volt, hogy mindent vitt.

A szegedi vébén K–1 200 méteren hatodik Lucz szerdán Moszkvában nyert hasonló szupersprint-viadalt, amelyet rendhagyó összeállításban megfejelt néhány ötszázas és kétszázas futammal is.

„Pénteken K–2 500 méteren egy orosz kajakossal lettem második, akivel – miután nem beszélt angolul – az activity-t segítségül hívva beszéltük meg a dolgokat. Négyesben pedig úgy nyertem, hogy a mieink nagy ellenfele, a fehérorosz négyes három tagja vett be maguk közé, egyébként meglepően kedvesek voltak, és partnerként tekintettek rám. Szombaton jöttek a kétszázas futamok, amely után volt még egy parti. Reggel kilenckor érkeztem haza, gyorsan hazaszaladtam átöltözni, mert a moszkvai 17-20 fok után itthon újra hőségben álltunk rajthoz” – sorolta a programját Lucz Dóra, aki azt is elárulta, hogy két futam között érte a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség döntése, amely szerint az újraosztott kvóták közül egy Magyarországot illet, s ezt az UTE kajakosa szerezte meg. – Épp pihenni akartam egy jót, amikor felhívtak a hírrel. Aludni persze már nem tudtam, de nagyon boldog voltam! Megnyugtat a kvótaszerzés ténye, sokkal könnyebb lesz így a jövő évben készülni.”

A rendezvény a versenyprogramon kívül is tartogatott izgalmakat, a Kajak-Kenu Sportfesztivál keretében az érdeklődők különböző vízisport-eszközöket próbálhattak ki. A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa elnevezésű programsorozat részeként a rendkívül népszerű sárkányhajóval, kenukkal és SUP-deszkákkal várták a kilátogatókat.

Emellett is érdemes volt nyitott szemmel járnia a magyar sport szurkolóinak, hiszen úton-útfélen olimpiai bajnokokba botlott az ember vasárnap a Városligeti-tavon: a háromszoros ötkarikás első Szabó Gabriellával és a családjával együtt érkező, kétszeres olimpiai aranyérmes Fazekas-Zur Krisztinával és a szintén ötkarikás győztes Csipes Tamarával épp úgy össze lehetett futni, mint a rövid pályás gyorskorcsolyázó klasszis Liu Shaolin Sándorral – utóbbi érdeklődve figyelte, milyen is egy verseny a Városligeti-tavon, amikor a „borítás” folyékony halmazállapotú.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik