Kajak-kenu: újabb négy arany, Tótka mindent vitt az ifi Eb-n

Vágólapra másolva!
2012.07.15. 22:52
null
Az ifjúsági olimpiai bajnok, tavaly már a felnőtt vb-n is bemutatkozó Tótka Sándor vasárnap 500 m-en és 200 m-en is győzött<br />(Fotó: NS-archív, Tumbász Hédi)
A hét elején még beteg volt, mégis minden számban nyerni tudott, amelyikben rajthoz állt az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon Tótka Sándor. A 18 éves kajakos győzött egyesben 500-on és 200 méteren, a rövidebb távon párosban is aranyérmes lett Gellai Tamás partnereként. Vad Ninetta és Takács Kincső is aranyérmet szerzett 200 méteren.

Vírusos gyomorrontás miatt a hét elején úgy tűnt, hogy Tótka Sándor talán rajthoz sem állhat az Eb-n. Ehhez képest a versenyző három ifjúsági számban is aranyérmet szerzett Montemor-o-Velhóban. Délután először 200 egyesben győzött viszonylag könnyedén, majd Gellai Tamással nyertek K-2 200 méteren a németek előtt.

„Az ötszáz métertől nagyon féltem, mert azért ahhoz a távhoz kell az állóképesség én pedig a hét elején nem nagyon tudtam edzeni – nyilatkozta Tótka Sándor. – Az utolsó kétszáz méter már nagyon fájt a döntőben, miután beértem, tíz percig nem tudtam kiszállni a hajóból, annyira gyenge voltam. Délután viszont már semmi bajom nem volt, nem izgultam, tudtam, hogy a kétszáz méter bennem van, mert egész évben erre a távra készültem. Mindkét döntő jól sikerült, nagyon éreztem ezt a portugál pályát, annak ellenére, hogy borzasztó szeles volt.”

Aranyérmes lett Vad Ninetta is az U23-as női kajak egyesek 200 méteres versenyszámában. Neki is ez volt ma a harmadik győzelme, miután délelőtt nyerni tudott a női páros és a négyes tagjaként.

A magyarok 13. aranyérmét Takács Kincső szerezte meg, aki az U23-as női kenusok között nyert 200 méteren német és cseh ellenfele előtt.

Lucz Dóra ifjúsági NK-1 200 méteren ezüstérmet szerzett, a számot román Iuliana nyerte. A magyar versenyzőnek ez volt a harmadik érme egyesben ezen az Európa-bajnokságon, 1000 méteren ezüst-, 500-on pedig bronzérmet vehetett át.

Az ifjúsági női kenusok között Lakatos Zsanett, az U23-as férfi kenusoknál pedig Lantos Ádám szerzett bronzérmet 200 méteren.

Minden idők legjobb ifjúsági és U23-as Európa-bajnoki szereplését produkálta a válogatott. Magyarország összesen 13 arany-, 9 ezüst- és 4 bronzérmet szerzett, ezzel toronymagasan megnyerte az éremtáblázatot és a nemzetek közötti pontversenyt is.

„Ma négy éve hunyt el Kolonics György, a földkerekség valaha élt egyik legnagyobb kenusa – emlékezett a legendára Hüttner Csaba, a volt csepeli csapattárs, jelenlegi utánpótlás kapitány. – A válogatott nevében a mai eredményeket az ő emlékének ajánlom. Megint bebizonyosodott, hogy van erős magyar kajak-kenu utánpótlás. Nagyon jól szerepelt az egész csapat, vasárnap összesen tizenegy arany-, három ezüst- és négy bronzérmet szereztünk. Ki kell emelnem Tótka Sándor, Dombvári Bence és Vad Ninetta teljesítményét, a két fiú duplázni tudott egyesben, Ninetta pedig három olimpia számban nyert aranyérmet. Ifiben és U23-ban is, minden szakágban láttam kiemelkedő produkciókat, tizenhárom-tizenhárom érem volt a termés mindkét korcsoportban. Nagyon örülök annak is, hogy az utóbbi évek ifjúsági világbajnokai beépültek a felnőttek közé, ezt bizonyítja Dombvári Bence, Vad Ninetta, Farkasdi Ramóna, Kárász Anna és Noé Bálint produkciója, ők most már az U23-as mezőnyben szereztek aranyérmeket.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik