Kajak-kenu: mindegyik számban érdekeltek leszünk az előolimpia utolsó napján

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.14. 07:09
null
Birkás Balázs volt az első magyar induló szombaton a tokiói előolimpián (Fotó: facebook.com/MKKSZ)
Világsztárok legyőzésével nyitott Birkás Balázs és Tótka Sándor K–1 200 méteren a tokiói előolimpián. A C–1 1000 méteren Kiss Balázs is megszerezte az előfutamban egy világbajnok skalpját. Női kenu párosban jól kezdett a Balla Virág, Takács Kincső kettős 500 méteren. Minden számban szerepelhet magyar versenyző a vasárnapi záró napon – adta hírül a kajakkenusport.hu.


A mieink számára Birkás Balázs továbbjutásával indult a szombati versenynap a tokiói előolimpián K–1 200 méteren, Birkás vasárnap a középdöntőben folytathatja szereplését. A sprinttáv kétszeres világbajnoka rögtön az első előfutamból jutott tovább, a szám riói ezüstérmesét, Maxime Beaumont-t, valamint az 500 méteren világbajnok cseh Josef Dostált megelőzve. A K-1 200 méter másik előfutamában a szintén kétszeres vb-győztes Tótka Sándor lemásolva csapattársa, Birkás Balázs teljesítményét, futamgyőztesként jutott tovább.

Az olimpia jellegű lebonyolítás miatt a selejtezők első két helyezettje jut egyenes ágon tovább, de csak a középdöntőbe, a többi versenyező az elődöntőben (reményfutamban) folytathatja. A középdöntőket és a döntőket egy napon rendezik.

Medveczky Erika pénteken bronzérmet szerzett K–2 500 méteren Gazsó Dorkával, de annak az egységnek sem volt sima útja a döntőig, ahogy most a nyolcszoros világbajnoknőnek K–1 500 méteren sem. Az előfutamban csak negyedik lett, a reményfutam megnyerésével azonban kvalifikálta magát a vasárnapi középfutamba. Lucz Anna harmadik lett a selejtezőben, s a reményfutamból nem jutott tovább K-1 500 méteren. C–2 500 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros futamgyőztesként jutott tovább. Miután ebben a számban kevésbé népes a mezőny a tesztversenyen, így ők ezzel egyből bejutottak a döntőbe. Jól kezdett C–1 1000 méteren Kiss Balázs, aki a szám cseh világbajnokát megelőzve a 2. helyen jutott tovább.

A magyar kajak-kenu válogatott pénteken, az első döntős napon egy aranyat és két bronzérmet nyert a tokiói előolimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik