Kajak-kenu: kvótaszerző verseny lesz a szegedi vk jövőre

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.04.09. 13:45
null
Olimpiai kvótáért is lapátolhatnak Szegeden jövőre (Fotó: Tumbász Hédi)
A jövő évi, szegedi világkupa lesz a kajakosok és a kenusok európai olimpiai pótkvalifikációs versenye a tokiói nyári játékokra.

Schmidt Gábor, a sportág hazai szövetségének (MKKSZ) elnöke az M4 Sportnak azt mondta, még nincs konkrét időpont, de a nemzetközi szövetség (ICF) már jelezte, ez a vk-forduló lesz a kvótaszerző viadal.

„Mi korábban pályáztunk a 2021-es világkupára, amikor még nem tudtuk, hogy nem az olimpia után, hanem előtte lesz. A nemzetközi szövetség jelezte, az a döntés született, hogy a jövő évi világkupák sorozatában a mi világkupánk lesz az európai kontinentális olimpiai kvalifikációs verseny a sprint és a paraszakágbanis – közölte a szövetségi elnök. – Úgy gondolom, óriási dolog, hogy az olimpiát megelőzően a maradék kvótákat itt, Magyarországon lehet megszerezni.″

Hozzátette: a vk-verseny feltehetően májusban lesz, reményei szerint két-három héten belül megszületik a végleges időpont. Szóba került a már szerdán bejelentett döntés is, amely szerint a nem olimpiai számok júliusra tervezett magyarországi világbajnokságát szeptemberben rendezik meg.

„Természetesen mi tudtunk arról, hogy a nemzetközi szövetség fontolgatja a versenyek halasztását, törlését, és voltak előtte velünk is egyeztetések. Mi azt jeleztük, hogy az egész sportág szempontjából nagyon fontosnak tartanánk, ha idén is lenne verseny, hogy legyen céljuk a versenyzőknek, amire készülnek, ezért mi mindenképpen szeretnénk megrendezni a versenyt, akár egy későbbi időpontban is – ismertette a döntés hátterét Schmidt Gábor, egyúttal örömét fejezte ki amiatt, hogy az ICF-ben van szándék ezt a versenyt megrendezni. – Mi ebben partnerek vagyunk, várjuk a további egyeztetéseket, egyelőre abban maradtunk, hogy szeptemberben legyen a verseny.″

A szövetségi elnök jelezte, abban az időszakban van egy másik versenyük, a visegrádi országok fiataljainak részvételével sorra kerülő Olimpiai Reménységek Versenye és azt mindenképpen szeretnék megrendezni, így ehhez kell igazítani a vb-t. Schmidt Gábor úgy vélekedett, hogy bár már sok előkészület megtörtént a nyári időpontra, túl nagy pluszköltséget nem fog jelenteni a halasztás.

„Az ICF-fel is egyeztetve olyan megoldásokat fogunk keresni, hogy hatékonyan, költségtakarékosan, de egy jó, magas színvonalú versenyt tudjunk rendezni″ – hangsúlyozta.

Arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy az olimpia halasztásával az olimpiai számokat is szeretné-e megrendezni a nemzetközi szövetség, ugyanakkor jelezte, az olimpiai kvótával rendelkező versenyzők is rajthoz állhatnak Szegeden, holott ez az eredeti elképzelés szerint nem így lett volna.

„Fontos lépés, mert így nem maradnak verseny nélkül a legjobbak. Arról, hogy az olimpiai számok esetében is lesz-e verseny, én még nem kaptam információt. Ha az ICF így dönt, mi nem fogunk elzárkózni ez elől″ – tette hozzá.

A magyar válogatott eddig hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus kvótát szerzett az ötkarikás játékokra, még öt indulási jog gyűjthető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik