Kajak-kenu: Kozák Danuta két futamgyőzelemmel tért vissza

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2018.06.01. 12:12
null
Kozák Danuta mindenkit maga mögé utasított az elő- és középfutamban is (Fotó: Tumbász Hédi)
Két futamgyőzelemmel tért vissza szülési szabadságáról Kozák Danuta, az UTE ötszörös olimpiai bajnok klasszisa az elő- és középfutamát is megnyerte, és összesítésben a legjobb idővel jutott a Szegeden zajló Európa-bajnoki válogatóverseny délutáni fináléba.

 

 

A női kajakosok K–1500 méteres küzdelme a teljes versenyhétvége legnagyobb érdeklődéssel várt versenyszáma, amelyben klasszisok és kihívóik feszülnek egymásnak. A visszatérők között Kozák mellett további két ötkarikás győztes is van: a háromszoros első Szabó Gabriella a riói játékok után hosszabb szünetet tartott, míg az aranynégyes harmadik tagja, Csipes Tamara ugyancsak édesanyaként versenyez az előző szezon kihagyása után.

Kihívóik között van a szám tavalyi Európa-bajnoka, Takács Tamara, az előző év vb-indulója, Medveczky Erika, a vállműtétjét követő hosszabb kihagyás után újra versenyző Kárász Anna és az idény eleji rangsoroló viadalon és a szegedi világkupán világklasszis időt evező Bodonyi Dóra is.

A döntőben csillagok szikrázó csatája várható: a középfutamokból Szabó Gabriella kivételével valamennyi aspiráns bejutott a fináléba.

Szabó Gabriella nagyon várja a párosok 
szombati versenyét (Fotó: Tumbász Hédi)
Szabó Gabriella nagyon várja a párosok szombati versenyét (Fotó: Tumbász Hédi)

„Eddig sem az ötszáz egyes volt a fő számom és harmincegy évesen már nem fognak változni az ambícióim. Az egész felkészülésemet úgy építettük fel, hogy elindulok ugyan ebben a számban, de csak azért, mert két év kihagyás után nem rögtön az ötszáz párosban akartam először éles pályát menni – mondta Szabó Gabriella, akivel olyasmi esett meg péntek délelőtt a Maty-éren, ami majd' negyed évszázados pályafutása alatt még sosem: miután a középfutamban közel ment a bójához, figyelmeztetést kapott. – A pályát begyakoroltam, sikerült koncentráltan végigversenyezni mindkét futamot – mindkettő tanulságos volt: bebizonyította, hogy nem vagyok elég bátor az elején."

A Bp. Honvéd kajakosa hozzátette: izgalommal várja a párosok szombati versenyét, amelyen ezúttal nem megszokott páros társával, Kozák Danutával, hanem a szolnoki Bodonyi Dórával áll rajthoz.

„Amikor egy csoportban készül egy sztrók és egy toló ember, kézenfekvő, hogy felvetődik a közös indulás lehetősége. Örülök, hogy Dórival vagyok egy csapatban, aki rendkívül jó fizikai és mentális állapotban van. Még az út elején járunk, nem a páros állt a felkészülésünk középpontjában, mert Dóri a rangsorolón és a világkupán is egyest versenyzett. Izgalmas lesz a K–2500 méteres viadal is, lehetetlen megtippelni, hogy az új duók közül végül ki lesz a befutó."

Pénteken öt A-döntő rendeznek 15 órától: a női kajak egyesek versenyén kívül férfi K–1200 és K–2 1000 méteren, a kenusoknál a nőknél C–1500, a férfiaknál C–2 1000 méteren osztanak érmeket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik