Kozák Danuta aranyérmes K–1 500 méteren (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Az első fináléban, az új olimpiai számban, férfi K–4-ben a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összeállítású magyar egység jól rajtolt, s a világbajnok németekkel, a vb-2. spanyolokkal, valamint az oroszokkal hamar kivált a mezőnyből. Féltáv után aztán a németek és a spanyolok elléptek riválisaiktól, a magyarok pedig tartották a harmadik helyet, s bronzérmesként értek a célba. Az aranyéremről mindössze 14 ezredmásodperc döntött a spanyolok javára.

„Elégedettek vagyunk, várható volt, hogy a németek és spanyolok uralják majd a futamot, ők már régóta együtt versenyeznek” – mondta Kuli.

Tótka szerint jobban teljesítettek, mint az előfutamban – ahol szintén harmadikként értek be a spanyolok és a németek mögött –, és nagyon elfáradtak.

„Tudunk még fejlődni” – jelentette ki ugyanakkor.

A négyes tagjai többfordulós válogatás után kerültek a hajóba, s Hüttner Csaba szövetségi kapitány az Eb előtt azt mondta, a belgrádi teljesítmény alapján dönt arról, egyben marad-e ez a kvartett.

„Bízom benne, hogy sikerül együtt tartani ezt a négyest, ezzel az eredménnyel szerintem bizonyítottunk. A vb-ig lesz időnk összecsiszolódni” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Molnár.

Dudás Miklós – aki doppingeltiltása után idén tért vissza – még ennél is merészebben nyilatkozott:
„Erős mezőnyben harmadikként jöttünk be, gyakorlás után meg lehet nyerni az augusztusi világbajnokságot” – jelentette ki.

A második A-döntőben Kozák Danuta olimpiai bajnokhoz méltó versenyzéssel jelezte riválisainak, hogy visszatért – gyermeke születése miatt a tavalyi évet kihagyta –, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Csak a tavaly világbajnok fehérorosz Volha Hudzenka tudta tartani vele a lépést, de a célban már az ő hátránya is több mint egy másodperces volt az ötszörös ötkarikás aranyérmes Kozákhoz képest, aki szombaton a négyes tagjaként is nyert a szerb fővárosban, s a mostani volt pályafutása 16. Eb-elsősége.

 
EGY ARANY, EGY EZÜST ÉS KÉT BRONZ A MÉRLEG 200-ON

„Fáradtnak éreztem magam, nem volt egy túl jó pálya. Sokat versenyeztem az előző két napon, és van még egy 200 méteres versenyem délután, most egy kicsit pihenek” – mondta a diadal után az UTE 31 éves kajakosa.

A riválisok a következő fináléban is csak a magyar egység hátát nézhették, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső ugyanis már a rajttól hatalmas tempót diktált a kenupárosok döntőjében. A győri duó címvédőhöz méltóan versenyzett az új olimpiai számban, a végét is jól bírta, így újabb magyar aranyéremnek tapsolhatott a közönség. Mögöttük a fehéroroszok és az oroszok jöttek be a második és harmadik helyen.

„Érzékeltük, hogy jönnek mögöttünk a többiek, Kincső mondta is, hogy na még, na még, de nekem már nem volt több na még, majdnem kiesett a lapát a kezemből” – árulta el Balla. Hozzátette: ez a győzelem más volt, mint a tavalyi, plovdivi, más volt a pálya, és elsősorban fejben dőlt el, hogy sikerült megvédeniük a címüket.

Női K–2-ben Medveczky Erika és a szülési szabadságáról idén visszatért, négyesben olimpiai bajnok Csipes Tamara kicsit gyengén rajtolt, de aztán csatlakozott az élen haladó németekhez és franciákhoz. A finishez érve volt esélyük a győzelemre, de a tőlük messze, a 2-es pályán lapátoló Manon Hostenst és Sarah Guyot-t nem látták, s végül mögöttük, a második helyen jöttek be. A harmadik helyet a belgák és a németek szerezték meg holtversenyben.

„Nem nézelődtünk, nem láttuk a franciákat, lehet, hogy ha mellettük megyünk, akkor máshogy alakul. Ezzel együtt én abszolút kieveztem magam, jelen állás szerint ez egy maximális pálya volt, s ez most ennyire volt elég” – nyilatkozott Csipes.

Nagy meglepetésre a férfiak hasonló száma magyar diadalt hozott, a négyesből kimaradt Mozgi Milán és Somorácz Tamás szoros csata után csapott elsőként a célba. Fél távnál még az oroszok vezettek, de aztán a magyarok és a vb-címvédő spanyolok fokozatosan felzárkóztak hozzájuk, s a hajó jobb belökése Mozgiék javára döntött. Mögöttük 13 századdal a spanyolok és az oroszok holtversenyben lettek másodikak.

„Nem ez volt életünk pályája, de nyertünk, ez a lényeg, örülünk” – mondta kissé fáradtan Somorácz, aki hozzátette: ez az ötödik hétvége sorozatban, hogy versenyeznek, most jön egy kis pihenés, aztán készülnek a második válogatóra.

A férfi kenupárosoknál a májusi, szegedi világkupán második Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős remekül küzdött, de végül nem sikerült bekerülnie az első három közé, a győztes románok, valamint az oroszok és az ukránok mögött negyedikként zárt, a kajakos Kopasz Bálint pedig az 1000 méter szombati ezüstérme után ezúttal kilencedikként ért be.

A kenus Kiss Balázs a B-döntőben volt érdekelt, ott második lett, így összesítésben a 11. helyen zárta az Eb-t.

A vasárnap délelőtti paradöntőkben is született magyar siker a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert révén, aki a KL1-es kategóriában, 200 méteren másodikként ért célba.

KAJAK-KENU EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD
500 MÉTER, DÖNTŐK

FÉRFIAK
K–1
1. Josef Dostal (Csehország) 1:36.398 perc
2. Oleh Kuharik (Ukrajna) 1:37.333
3. Fernando Pimenta (Portugália) 1:37.393
...9. Kopasz Bálint 1:39.583

K–2
1. MOZGI MILÁN, SOMORÁCZ TAMÁS 1:27.500 perc
2. Marcus Walz, Rodrigo Germade (Spanyolország) és Jurij Posztrigaj, Vaszilij Pogreban (Oroszország) 1:27.630–1:27.630

K–4
1. Spanyolország (Saul Craviotto, Marcus Walz, Cristian Toro, Rodrigo Germade) 1:18.559 perc
2. Németország (Max Rendschmidt, Tom Liebscher, Ronald Rauhe, Max Lemka) 1:18.573
3. MAGYARORSZÁG (Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István) 1:19.939

C–1
1. Martin Fuksa (Csehország) 1:47.404 perc
2. Sebastian Brendel (Németország) 1:47.659
3. Oleg Tarnovszki (Moldova) 1:48.454
...11. (a B-döntőben 2.) Kiss Balázs

C–2
1. Leonid Carp, Victor Mihalachi (Románia) 1:38.165 perc
2. Pavel Petrov, Mihail Pavlov (Oroszország) 1:38.945
3. Dmitrij Iancsuk, Tarasz Miscsuk (Ukrajna) 1:38.985
4. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám 1:39.480

NŐK
K–1
1. KOZÁK DANUTA 1:47.742 p
2. Volha Hudzenka (Fehéroroszország) 1:48.762
3. Anna Pulawska (Lengyelország) 1:50.518

K–2
1. Manon Hostens, Sarah Guyot (Franciaország) 1:39.257 perc
2. MEDVECZKY ERIKA, CSIPES TAMARA 1:39.447
3. Jasmine Fritz, Steffi Kriegerstein (Németország) és Hermien Peters, Lize Broekx (Belgium) 1:40.412–1:40.412

C–2
1. BALLA VIRÁG, DEVECSERINÉ TAKÁCS KINCSŐ 1:55.678 perc
2. Nadzseja Makarcsanka, Volha Klimava (Fehéroroszország) 1:56.238
3. Irina Andrejeva, Aleszja Romasenko (Oroszország) 1:56.987