Kajak-kenu: Dudás Miklós doppingvétséget követett el

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.04.19. 11:47
null
A sportoló nem tagadja, hogy elkövette a doppingvétséget (Fotó: szeged2014.com)
Doppingvétséget követett el a kajakos Dudás Miklós, akinek a szervezetében tiltott hormonkészítmény nyomaira bukkantak. A sportoló versenyzői engedélyét és kerettagságát azonnali hatállyal felfüggesztették.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség kedden közleményben számolt be arról, hogy a 25 éves sportoló a tavalyi Európa Játékokon adta le azt a mintát, amely alapján megállapították a doppingvétséget. Dudás aranyérmet nyert Bakiban.

EGY ÉV ALATT A NEGYEDIK ESET
Mint ismert, tavaly májusban két válogatott kajakozónk, Csipes Tamara és Dombvári Bence megbukott egy drogteszten, a vizsgálat kokaint mutatott ki a szervezetükben. A két versenyző esete azonban nem minősült doppingvétségnek.
Három hónappal később Kucsera Gábor akadt fenn egy szúrópróbaszerű doppingteszten. A világbajnok kajakos szervezetében ugyancsak kokaint találtak.
Csipest és Dombvárit a szövetség (MKKSZ) első fokon tíz hónapra tiltotta el, később a fellebbviteli bizottság úgy módosította a ítéletet, hogy 2015-ben nem indulhattak nemzetközi viadalon, de az országos bajnokságban már vízre szállhattak. Kucsera januárban kétéves eltiltást kapott az MKKSZ-től.

„A teszt eredménye egyértelmű, de számomra megdöbbentő – idézte a közlemény Dudás Miklóst, aki négy éve Londonban K–1 200 méteren hatodik volt az olimpián. – A mintavétel előtt több hetet töltöttem Spanyolországban, edzőtáborban. Csak arra tudok gondolni, hogy a Sevillában vásárolt táplálékkiegészítőben lehetett benne a tiltott szer.”

„Elismerem, hogy felelőtlenség volt olyan készítményt fogyasztanom, amit nem vizsgáltattam be a válogatott keret orvosaival, tettemért vállalom a felelősséget. 25 éves vagyok, ha eltiltanak, akkor is mindent meg fogok azért tenni, hogy újra sikeres lehessek” – olvasható Dudás reakciója a Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapján.

Az MKKSZ közleményéből kiderül, hogy Dudás Miklós az Európa Játékokon adott le mintát, ezen kívül tavaly további három doppingvizsgálaton esett át, de mindegyik negatív eredménnyel zárult. Ugyanakkor a folyamatos ellenőrzések során gyanússá vált, hogy a sportoló tesztoszteronszintje ingadozik, éppen ezért a versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg szervezetében a tiltott a szert.

„A tiltott szerekkel szemben a szövetség természetesen a zéró tolerancia elvét vallja – mondta Storcz Botond, felnőtt szövetségi vezetőedző. – Azoknak, akik akár felelőtlenségből, akár szánt szándékkal tiltott szerekhez nyúlnak, semmi keresnivalójuk a válogatottban, ezért Dudás Miklós kerettagságát és versenyzési engedélyét azonnali hatállyal felfüggesztettük.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség kezdeményezi, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vonja meg Dudás Miklóstól az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kerüljön ki a MOB kiemelt edző programjából – olvasható a szövetség honlapján. A sportág vezetése egyben felajánlja, hogy visszafizeti a MOB-nak azt a támogatást, amelyet az elmúlt egy évben közvetlenül a sprinter felkészülésére fordított, ennek költségét pedig Dudás Miklós klubjára, az AVSE-re terheli.

A MOB REAGÁLÁSA:

„A Magyar Olimpiai Bizottság vezetését megdöbbentette és elszomorította az újabb doppingvétség a kajak-kenu sportban. A MOB nem csak szavakban elkötelezett a doppingmentes sport mellett. Leginkább a tisztán versenyző sportolók védelme, és az egyenlő esélyek biztosítása érdekében valljuk a zéró tolerancia elvét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szabályok ellen vétőknek, a csalóknak nincs helyük a magyar sportban.

Az elmúlt években, a doppingellenes küzdelemben a hangsúly, a megelőzés jegyében, a felvilágosításon, a sportolók edukációján volt. Ezzel párhuzamosan a MOB folyamatosan együttműködött a Magyar Antidoppingcsoporttal, és 2016-ban 1500 vizsgálat elvégzését rendelte meg a MACS-nál. Ennek az együttműködésnek is köszönhető, hogy a vétkes sportoló elbukott a teszten, néhány éve egy ilyen doppingvétség még felderítetlen maradt volna. A technológia fejlődése és a sűrűbb vizsgálat tette lehetővé a doppingolás felderítését.

A riói olimpia rajtja előtt alig száz nappal fontos figyelmeztetés és egyben üzenet ez a doppingvétség minden sportolónak és sportszakembernek. A tisztességgel készülő sportolók, akik jelentős többségben vannak, láthatják, a rendszer működik, a sportszerűtlen, meg nem engedett eszközökre építő versenyzők megbuknak.

A Magyar Olimpiai Bizottság elfogadja a Magyar Kajak-Kenu Szövetség javaslatát, hogy a MOB vonja meg Dudás Miklóstól az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kerüljön ki a MOB kiemelt edző programjából. Azt is természetesnek gondoljuk, hogy a történtek után a szövetség visszafizeti a MOB-nak a támogatást, amelyet az elmúlt egy évben közvetlenül a sprinter felkészülésére fordított. Ezen túlmenően elvárjuk az MKKSZ vezetésétől, hogy egy hónapon belül, saját költségére, valamennyi válogatott kerettagját ellenőriztesse a MACS munkatársaival.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik