Kajak-kenu: Dombvári Hufnágellel is a fináléban

Vágólapra másolva!
2016.05.18. 16:30
A Hufnágel Tibor, Dombvári Bence duó bejutott a döntőbe K-2 1000 méteren, ahogy a K-1 200 méteren érdekelt Horváth Bencért is izgulhatunk a csütörtöki fináléban a Duisburgban zajló olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu regattán. Hufnágelnek és Dombvárinak párosban győzni kell a riói kvótaszerzéshez, de a diadal két versenyzői kvótát jelent.

Dombvári korábban egyesben is biztosította a helyét a fináléban, amíg azonban abban a számban „pótvizsgára” kényszerült, azaz az előfutam után a középfutamban is vízre kellett szállnia, addig most kettősüknek elég volt egyetlen verseny a legjobbak közé kerüléshez.

Párosban az előfutam első három helye ért továbbjutást, de Kiss István honvédos tanítványai nem taktikáztak, nem tartalékoltak, szinte végig az élen haladva győztek. A spanyol és az ukrán hajó tartotta csak velük a lépést, de még őket is viszonylag nagy előnnyel utasították maguk mögé.

„Ez már a harmadik pályám volt ma. Reménykedtem, hogy a délelőttihez képest változik a szélirány, nem így lett, maradt a hátszél. Háromszáz méter után próbáltunk indítani, addig csak erő nélkül ketyegtünk, s a vége ugyan nehéz volt, de összességében sikerült megvalósítanunk a begyakoroltakat – nyilatkozott a parton Dombvári Bence. – Megpróbálom kipihenni magam holnapig, s mindkét számban a maximálisat nyújtani. Rajtam nem fog múlni, hogy megszerezzük mindkét kvótát.” – tette hozzá.

A harmadik magyar egységet a győri Horváth Bence jelenti a németországi kvalifikációs regattán, aki 200 méter egyesben indul. Az előfutamon másodikként zárt – az olimpiai bajnoki címvédő brit Edward McKeevert maga mögött tartotta, de a spanyol Saúl Craviotto gyorsabb volt nála.

A tavaly ezen a távon párosban U23-as világbajnok győri kajakos az előfutamban elért második hely után a középfutamban mindenkit maga mögé utasított. Remekül versenyzett, a hajrához érkezve akkora volt az előnye, hogy az utolsó métereken már ki is engedhetett.

„Ez a középfutam már sokkal jobb volt, mint az előfutam, úgy érzem, egyre jobb vagyok, és ez bizakodásra ad okot” – mondta a futam után Horváth Bence.

„Nem érzem, hogy teher lenne rajtam, holnap mindent megteszek majd a kvótaszerzésért” – tette hozzá.

Magyarországnak eddig 15 kvótája – 6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra. A fennmaradó két férfi kajakos indulási jog megszerzésére most van lehetőség.

Kvótát ezúttal az szerezhet az országának, aki párosban nyerni tud, egyesben pedig első vagy második helyen fut be.

Magyarország legfeljebb még két indulási jogot gyűjthet a férfi kajakosoknál.

A verseny csütörtöki döntőit élőben közvetíti az M4 Sport.

Magyar érdekeltségű futamok
csütörtök
K-1 1000 m: döntő 9.52 (Dombvári Bence)
K-2 1000 m: döntő 13.30 (Hufnágel Tibor, Dombvári)
K-1 200 m: döntő 13.48

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik