Kajak-kenu: az utánpótlás kapitány a könnyekig meghatódott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.11. 09:32
Hatvan olimpiai pont. Még soha nem szerzett ennyit egyetlen válogatott sem az ifjúsági kajak-kenu világbajnokságok történetében. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az U23-as korosztály is szorgalmasan gyűjtötte az érmeket és az olimpiai helyezéseket, akkor jól látszik, hogy az utánpótlás válogatott produkciója a múlt hétvégi világbajnokságon tényleg szenzációs volt. A csapat szereplését Hüttner Csaba utánpótlás kapitány értékelte.

 

 

„Minden magyar edzőnek és kapitánynak azt kívánom, hogy egyszer egy ilyen csapattal utazhasson ki egy világversenyre. Nem vagyok érzelgős ember, de szinte a könnyekig meghatódtam, annyira büszke voltam a gyerekekre! Egész egyszerűen ezen a világbajnokságon nem volt gyenge számunk, ráadásul az egész csapat nagyon szimpatikusan viselkedett Kanadában. Ezek a fiatalok már most kiváló sportemberek a vízen, a parton pedig kiderül, hogy eszük és szívük is van. Jó azt látni, hogy a generáció nagy részének az természetes, hogy a verseny után néhány perccel már összeszedetten, folyékony angolsággal nyilatkoznak a helyi sajtónak. Azt gondolom, hogy ezeknek a lányoknak és fiúknak a szülei minden elismerést megérdemelnek, csakúgy, mint az őket felkészítő és nevelő szakemberek is, akiknek hálásan köszönöm a munkáját.”

„A verseny előtt azt hittem, hogy ifjúsági női egyesben, vagy párosban mindenképpen lesz aranyérmünk. Ez most valamiért nem jött össze K-1-ben sem Czéllai-Vörös Zsófiának, sem Takács Tamarának és kettejük párosának sem. Ha csak olyan teljesítményt nyújtottak volna, mint a júniusi Európa-bajnokságon, akkor simán nyerhettek volna. Egész egyszerűen valami most nem úgy jött nekik össze, ahogy kellett volna, de értékes helyezéseket és olimpiai pontokat szereztek így is.”

„Ha belegondolok, akkor férfi kajakban mindkét korcsoportban minden számban ott voltunk a dobogón. Ez pedig világszenzáció, mert a férfi kajak szakág mezőnye a legkoncentráltabb és a legerősebb. Az ifi négyesek kimagasló teljesítményt nyújtottak. Szerintem ilyen sem volt még, hogy egy ország ennyire szemtelen fölénnyel nyerje meg mindkét négyes versenyszámot, a fiúk több mint egy hajóval győztek ezer méteren, de a lányok is majdnem annyival ötszázon. Aztán mondhatnám az ifi kenusokat, néhány éven belül világsztár lehet Khaut Kristófból és Hajdú Jonatánból is. Kristóf második lett C-1 1000 méteren, Jonatán nyerte a kétszázat és párosban is győzni tudtak. Nem szabad kifelejteni Noé Zsombort sem, aki Jonatánhoz hasonlóan két aranyérmet szerzett az ifi kajakosok között, hiszen a négyes mellett Vas Péterrel is nyert ezer párosban. Birkás Balázs pedig szinte a lehetetlent hajtotta végre. Rossz rajt után tudott győzni K-1 kétszáz méteren. Az ifjúsági versenyzők tényleg kimagasló teljesítményt nyújtottak, de az U23-asok is nagyon jól szerepeltek, nyertek két arany-, két ezüst- és három bronzérmet, pedig hiányzott a kenus Vasbányai Henrik és Kárász Anna sem. Ők szerintem ebben a mezőnyben utcahosszal győzhettek volna, de nekik most a felnőtt világbajnokságra kell koncentrálniuk.”

„Biztos, hogy ez a mostani egy nagyon erős generáció, akikkel be lehet biztosítani, hogy a magyar gyorsasági kajak-kenu a következő tíz évben is az ország legeredményesebb olimpiai sportága legyen. Az egész kajak-kenu sportágnak azon kell dolgoznia, hogy ezeknek a fiataloknak továbbra is megmaradjon a menedzselése. Minden támogatást meg kell nekik adni, hogy megmaradjanak a sportág számára.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik