Kajak-kenu: Lucz Dóra olasz tanulással dobja fel az otthoni edzéseket

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.04.17. 15:19
null
Lucz Dóra időnként a Dunához is le tud menni evezni (Fotó: Prémium Média & Sport Management)
Lucz Dóra igyekszik optimista maradni a koronavírus-járvány ideje alatt. Mint a kétszeres Eb-győztes kajakos elárulta, testvérével, a szintén az UTE-nál versenyző Annával együtt sikerült ideális edzőkörülményeket kialakítaniuk. Ráadásul a teljes családjuk sportosabbá vált a kényszerszünet alatt. Próbálja élvezni, hogy a legnagyobb kihívást most egy 2000 darabos puzzle jelenti számukra…

„Szerencsére jól vagyok. Egy hónapja már, hogy a szövetség úgy döntött a koronavírus-járvány miatt, hogy az edzőtábor vége előtt hazahoznak minket Floridából, azóta itthon vagyok – idézi a Prémium Média & Sport Management beszámolója Lucz Dórát. – A hazatérés után teszteltek minket, ami negatív lett. Amíg úgy volt, megtartják nyáron az olimpiát, edzésben maradtunk. A szövetség ehhez igyekezett minden feltételt biztosítani. A halasztás óta viszont itthon vagyok a családommal, Somogyi Bélával tartjuk a kapcsolatot és jelenleg a távolságot is” – tette hozzá az UTE sportolója, aki elárulta, az újpesti Victory Fitness támogatásának köszönhetően húgával, a szintén kajakos Annával együtt a lehető legjobb körülmények között készülhetnek. A kölcsönkapott kondigépek és az ergométer mellett pedig néha a Dunához is le tud menni evezni, ha edzésről van szó.

„Nyilván nem esett jól, amikor bejelentették az olimpia elhalasztását, de ez egy kényszerű és nagyon is szükséges döntés volt. Igyekszem a helyzet pozitív oldalát nézni, számomra ez az egy év nem jelent hátrányt. Sőt, időt kaptam, hogy még többet dolgozzak a gyengébb pontjaimon és még tovább fejlődjek. Tudom, hogy az idősebb sportolóknak nehezebb, sokak terveit keresztül húzta a kialakult helyzet, de – s ez tudom kissé klisés – most mindannyiunk egészsége a legfontosabb.”

Lucz Dóra hozzátette, jelenleg az a legnehezebb, hogy úgy próbálnak a lehető legjobb formában maradni, hogy maguk sem tudják, mikor és hol versenyezhetnek újra, mire is készülnek.

„Nyáron lett volna Szegeden egy nem olimpiai világbajnokság, amelyen az olimpia programjában nem szereplő számokban versenyeztünk volna. Jelen állás szerint ezt szeptemberre halasztanák, viszont csak annyi biztos, szeretnék később megrendezni. Hogy mi lesz a hazai válogatókkal és az országos bajnoksággal, szintén képlékeny. Mi elindultunk egy úton, amit igyekszünk a hírekhez igazítani, persze nem mindig, minden apróságra reagálva, mert akkor óránként tervezhetnénk újra. Ez a bizonytalanság nehéz, ugyanakkor teljesen megbízom az edzőmben és abban, hogy együtt megtaláljuk a jó megoldásokat.”

A 2019-es szegedi világbajnokságon olimpiai kvótát érő hatodik helyet szerző sportoló hozzátette, igyekszik kihasználni az otthon töltött időt: például elkezdett olaszul tanulni.

„A középiskolában is tanultam a nyelvet, de aztán valahogy abbamaradt a dolog. Jólesik, mert így legalább a rendszeres agytorna is megvan. Emellett rengeteget társasozunk itthon. Idejét sem tudom, mikor volt legutóbb olyan, hogy mind az öten így együtt legyünk. Végre jut idő a kutyákkal is rendesen foglalkozni. Rendszeresen futunk együtt, ilyenkor Anna mellett a másik testvérem, Noémi és anyu is csatlakozik hozzánk. Sportosabbak lettek, mint az elmúlt időszakban bármikor, szóval ez is pozitívum.”

S hogy miként alakulnak az otthoni társasjátékpartik?

„Nálunk mindenki nagyon szeret nyerni, elég erős a versenyszellem. Nincsenek favoritok, mindenki másban jó. Legutóbb rikikiztünk – nagyon viccesen sikerült. A másik nagy szenvedély a puzzle-özés, a páromtól nemrég kaptam egy ezerdarabost, azzal már végeztünk, viszont a héten volt Anna születésnapja, kapott is rá egy kétezer darabost, ez a következő kihívás.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik