Kajak-kenu: a visszatérő Kozák Danuta a döntőt is megnyerte

MTI/PIRCS ANIKÓMTI/PIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2018.06.01. 17:26
null
A női K–1 500 méteres dobogósai: Kozák Danuta (középen), Medveczky Erika (balra) és Kárász Anna (Fotó: Tumbász Hédi)
Kozák Danuta nyerte a női kajak egyesek 500 méteres döntőjét pénteken a kajakosok és kenusok idei első válogatóversenyén, a Szeged melletti Maty-éren.

A VERSENYNAPRÓL KÉSZÜLT GALÉRIA, BENNE CSIPES TAMARA ÉS KOZÁK DANUTA KISBABÁJÁVAL IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

A gyermeke tavalyi születése után most visszatérő, ötszörös olimpiai bajnok versenyző ott folytatta, ahol Rióban abbahagyta, az előfutamot és a középfutamot is megnyerve jutott a legjobb kilenc közé, ahol kivétel nélkül olimpiai, illetve világ- vagy Európa-bajnok ellenfelei voltak.

„NEM GONDOLTAM, HOGY EKKORA ELŐNNYEL TUDOK NYERNI”
Kozák Danuta, a K–1 500 m győztese: – Az előfutambeli teljesítményemmel még nem voltam elégedett, de a középfutamban már éreztem, hogy jó formában vagyok. Azt azonban nem gondoltam, hogy ekkora előnnyel tudok nyerni… Jól kaptam el a rajtot, és utána senki másra nem figyeltem, csak a saját munkámra összpontosítottam. Idén az ötszáz és a kétszáz egyes áll a fókuszban, és egy jó egyesbeli teljesítménnyel a csapathajóba is be lehet kerülni.

Mike Róbert, a C–2 1000 m győztese: – Nem volt vészes pálya, jól mentünk, az utazósebességünkkel el tudtunk lépni a mezőnytől, és nem ütköztünk különösebb ellenállásba. A párosunk kezd összeállni, de ahogyan mindig, ezúttal is szeretném hangsúlyozni, hogy az igazi értékmérőt a nemzetközi szereplés adja majd, a világversenyeken kell jól teljesíteni. Az Európa-bajnokságon a harmadik-hatodik hely valamelyikére várom az egységünket.

Hufnágel Tibor, a K–2 1000 méter győztese: – A magam mögött hagyott lelki küzdelmeket kiabáltam ki magamból a célban. Nehezen indult az évem, sokat vívódtam, és nemigen ment a kajakozás: amikor mások már robogtak a vízen, én tötyögtem. Ezúttal végre összeállt minden, a gyengén sikerült világkupa-szereplés után nagyon akartunk bizonyítani, és nagyon akartuk ezt a győzelmet. Végül a siker receptjére is rájöttem: ha nem megy technikából, erőből kell nyomni.
Birkás Balázs, a K–1 200 méter győztese: – Picit teherként éltem meg, hogy a szám korábbi meghatározó versenyzői távollétében én voltam az esélyes. Jó formában vagyok, de kicsit frusztráltak a magam felé támasztott elvárások. Mindenből tanul az ember, ebből a versenyből azt tanultam, nem szabad túlgondolkodni a dolgokat. A pályával összességében nem volt gond, bár a végére kicsit elfogytam, de így sem kerültem bajba.

Az UTE 31 éves klasszisa jól kezdett a fináléban, fél távnál már tisztán vezetett, és a hajrát is remekül bírta, olyannyira, hogy ritkán látható nagy fölénnyel, több mint egy hajóhossz előnnyel győzött. Medveczky Erika és Kárász Anna ért be a második és harmadik helyen. Az idény eddigi részében nagyszerű formát mutató Bodonyi Dóra negyedik, az ugyancsak szülési szabadság után visszatérő Csipes Tamara ötödik lett. A tavalyi Eb aranyérmese, Takács Tamara hetedikként zárt.

Azt mondta, ő és edzője, párja, Somogyi Béla is maximalista, de próbálnak időről időre lazítani is, ebben sokat segít kislányuk, a hamarosan egyéves Zora, aki most is ott várta őt a célban.

A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella, aki ugyancsak kihagyta a tavalyi szezont, egyesben nem jutott a fináléba, de ő inkább a szombati párosversenyre összpontosít.

A másik pénteki női számban, C–1 500 méteren Balla Virágé lett a győzelem.

A nyitó napi férfi számokban az esélyesek győztek. Ezer méter párosban a kajakosoknál a tavaly világbajnoki negyedik Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert duó nagy csatában utasította maga mögé a győriek kettősét, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltánt és nála húsz évvel fiatalabb versenyzőtársát, a 20 esztendős Erdőssy Csabát, míg a kenusoknál a KSI kettőse, Korisánszky Dávid és Mike Róbert ért elsőként a célba. K–1 200 méteren is a favorit, a szegedi Birkás Balázs diadalmaskodott Csizmadia Kolos és Nádas Bence előtt.

Akik a mostani versenyen jól szerepelnek, azok utazhatnak a jövő hétvégi, belgrádi Európa-bajnokságra és fél lábbal már az augusztusi, portugáliai világbajnokságon érezhetik magukat.

Szombaton 12, vasárnap 10 órakor rendezik az első finálét.

KAJAK-KENU VÁLOGATÓVERSENY, SZEGED
FÉRFIAK
K–1 200 MÉTER

1. Birkás Balázs (NKM Szeged) 35.075 mp
2. Csizmadia Kolos (FÉMALK BOMBA) 35.203
3. Nádas Bence (NKM Szeged) 35.653
K–2 1000 MÉTER
1. Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert (BHSE) 3:15.702 p
2. Kammerer Zoltán, Erdőssy Csaba (Graboplast Győr) 3:16.207
3. Tóth Dávid, Kulifai Tamás (UTE) 3:16.835
C–2 1000 MÉTER
1. Korisánszky Dávid, Mike Róbert (KSI SE) 3:39.811
2. Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs (Dunaferr, UTE) 3:41.761
3. Szőke Attila, Slihoczki Ádám (Lágymányos, Dunaferr) 3:43.556

NŐK
K–1 500 MÉTER

1. Kozák Danuta (UTE) 1:48.343
2. Medveczky Erika (BHSE) 1:50.354
3. Kárász Anna (NKM Szeged) 1:50.610
C–1 500 MÉTER
1. Balla Virág (Graboplast Győr) 2:10.975
2. Lakatos Zsanett (UTE) 2:12.603
3. Nagy Bianka (NKM Szeged) 2:13.425

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik