Kajak-kenu: 2020-ra eljöhet a nemek egyenjogúsága?

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.08.26. 08:34
A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) végrehajtó bizottsága javaslata szerint az eredetileg 2024-re időzített tervekkel szemben várhatóan már 2020-ra megvalósul a nemek egyenjogúsága a sportágban, azaz hat-hat férfi és női versenyszám szerepelhet a tokiói játékok műsorán – írta a Napi Gazdaság szerdán.

További változásként elképzelhető, hogy eltörlik az ezerméteres futamokat, és a férfiaknál is az ötszáz méter lesz az uralkodó táv.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) határozott elvárása, hogy a férfiak és a nők a lehető legrövidebb időn belül azonos létszámban képviseljék magukat az olimpián, az ICF pedig egyszerűen nem teheti meg, hogy szembemenjen a NOB törekvéseivel, hiszen bevételeinek jelentős részét a NOB-tól, avagy a NOB-on keresztül kapja – idézi a lap Vaskuti Istvánt, az ICF első alelnökét.

Az ICF végrehajtó bizottsága azt javasolta, hogy már 2020-ban kerüljön fel az olimpiai műsorba két női kenus szám, a kétszáz egyes és az ötszáz páros. Ez egyúttal azzal jár, hogy a férfi számok közül kettő a változás áldozatául esik: a kajak kettes, illetve a kenu egyes kétszáz méter. Vaskuti István megjegyezte, hogy ez egyelőre csupán ajánlás, amiről a sportágon belül a nemzetközi szövetség igazgatótanácsának kell döntenie még az idén, a végső szót pedig 2017-ben a NOB programbizottsága mondja ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik