Tizenegyedik bajnoki címét nyerte az Alba Volán

Vágólapra másolva!
2010.03.25. 20:45
A Sapa Fehérvár AV 19 nyerte meg a 2009–2010-es magyar élvonalbeli jégkorongbajnokságot, miután negyedszer is legyőzte riválisát, a Dab.Doclert az egyik csapat negyedik győzelméig tartó fináléban. A fehérvári klub tizenegyedik bajnoki címét szerezte meg, a nyolcadikat megszakítás nélkül.

KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT (Fotók: Mirkó István)
A fehérvári öröm pillanata (Fotó: Mirkó István)
A fehérvári öröm pillanata (Fotó: Mirkó István)

Nehéz pillanatokat élhettek át a fehérváriak a mérkőzés előtt: a tavaly tragikus körülmények között, életének 34. évében szívelégtelenség miatt elhunyt ifjabb Ocskay Gáborra emlékeztek a csarnokban. A kezdés előtti megható felvezetés a dunaújvárosiakat sem hagyta érintetlenül, a honi riválisok ellenfélként, válogatottbeli csapattársként, vagy csak „szimplán" példaképként tisztelhették.

Gólerős volt a kezdés: ifjabb Ocskay Gábor Székesfehérváron és a válogatottban is elmaradhatatlan csatártársa, Palkovics Krisztián már a 45 másodpercben betalált. A gólerős jobbszélső Kovács Csaba kapu mögül üres területre visszahúzott passzát váltotta gólra. (1–0)

 A BAJNOKSÁG KÜLÖNDÍJASAI:

legjobb csatár (ifj. Ocskay Gábor Díj): Palkovics Krisztián (Fehérvár)
legjobb védő:

Tokaji Viktor (Fehérvár)
legtechnikásabb játékos (Miklós Kupa): Galanisz Nikandrosz (Dab)

kapusa (Vedres Mátyás-díj):
Rajna Miklós (Vasas Budapest Stars)

legjobb edző:

J.P. MacCallum (Dab)
legjobb játékvezető:

Gebei Péter

A fehérvári közönség ilyen kezdés után gólfesztiválra számíthatott, amely olyan tekintetben beigazolódott, hogy egymás után jöttek hazai oldalról a helyzetek, a kapura lövések. Az viszont aligha felelt meg a hazai drukkerek elképzeléseinek, hogy Peter Sevela egymás után hárította ezeket a próbálkozásokat.

Sőt, a 12. percben egyenesen odáig mentek, hogy kiegyenlítettek. Mestyán István tört be nagy lendülettel a jobb oldalon, remekül tolta a korongot az őt középen kísérő Szilassy Zoltán elé. Utóbbi aztán hat méterről, igazítás nélkül, remek ütemben és érzékkel szúrt bele a korongba, amely a kapuban kötött ki. A jó reflexű Hetényi Zoltán már nem tudta lekövetni a korong útját. (1–1)

A folytatásban fokozta a tempót és a nyomást a Volán, kevéssel később Kovács Csaba előtt adódott ziccer – Sevela azonban jól dobta bele magát a korong útjába –, de a kedvet kapó dunaújvárosiak is veszélyeztettek, Hetényinek minden tudására szüksége volt, hogy hárítsa Magosi Bálint lövését.

A második játékrészben nem változott a játék képe. A vendégek hősiesen védekeztek – nemcsak meg akarták nehezíteni a bajnokság megnyerésére készülő házigazdák dolgát, hanem szerették volna azt egy sportszerű fricskával elodázni –, Sevela pedig repkedett, spárgázott, közbeszúrt, belekapott, amit lehetett és amit talán nem, azt hárította.

A sportág és a fehérvári klub vezetői
A sportág és a fehérvári klub vezetői

Egyszer azonban hibázott, ezt pedig a 34. percben góllal büntette a Volán, név szerint Nathan Martz. A fehérváriak légiósa a kapu mögül kanyarodott vissza a (gól)veszélyes zónába, majd a röviden behúzta a korongot a kicsit későn kapcsoló Sevela lábai között. (2–1)

A harmad gól előtti és utáni részében lőtt, próbálkozott a Volán – a legnagyobb lehetőséget Horváth András kapuvasa jelentette –, de nagyon nem jöttek össze a házigazdák dolgai.

A harmadik felvonásra úgy jött ki a Volán, hogy amit addig elmulasztott, azt gyorsan bepótolja, újabb góllal lerendezi a mérkőzést és elveszi a vendégek kedvét a turpisságtól. Mindössze 48 másodperc telt el a játékrészből, amikor Ladányi Balázs emberelőnyös szituációban irtózatos bombát engedett el a kékvonalról a jobb felsőbe. (3–1)

Ezzel meg is lennénk, gondolhatta a pártatlan szurkoló, de a Dunaújvárosnak volt erre is válasza: Kevin Thomas Korol góljával szépítettek a vendégek a 46. percben. (3–2) Kevéssel később ugyanő egy fehérvári kihagyás után ziccert vihetett a saját harmadából, de Hetényi eszén és képességein már nem tudott túljárni. A mérkőzés helyzete volt.

Miután a Volán előnye ismét egygólos csökkent, a fehérváriak kénytelenek voltak újfent erőt venni magukon, hogy biztossá tegyék győzelmüket. Sevela azonban parádézott, egy alkalommal olyan „visszaspárgát" nyomott, hogy a játék is megállt, mert az újvárosi kapus a jégen maradt, nem tudott felállni. Rövid ápolás után azonban összekapta magát – a döntő első mérkőzésén egy harmadnyi játék után kért cserét sérülés miatt –, és folytatni tudta a játékot.

A hajrához érve kapusát is lehívta a Dunaújváros és az elképzelés bevált: a 60. percben Kurt MacSweyn vállalta el éles szögből a lövést, a korong pedig a szöget elképesztőn rosszul záró Hetényi és a kapuvas között vágódott a hazai kapuba úgy, hogy a hálóőr vállát is súrolta. (3–3)

Hidegzuhany! 11 másodperc volt hátra a harmadból, amelyben az eredmény már nem változott, jöhetett a hosszabbítás. A fáradó felek kellemesen gyűrték egymást négy a négy ellen, majd Vas Márton és Lencsés Tamás páros kiállítása során három a három ellen, de az eredmény akkor sem változott. Az utolsó pillanatokban Fekete Dániel került ziccerbe, de ő is Sevelába lőtte a korongot.

A büntetőpárbaj aztán olyan simán alakult, amint arra az erőviszonyok alapján – nem a csütörtöki formából – következtetni lehetett volna. Mihály Árpád, majd Ladányi Balázs biztos kézzel vágta be a sajátját, a túloldalon Kiss Ákos és Borsos Attila próbálkozását is hárította Hetényi. Innen már nincs visszaút: bajnok a Volán!

ÜNNEPLÉS ÉS INTERJÚK
 
JÉGKORONG, OB I, DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS 
SAPA FEHÉRVÁR AV 19–DAB.DOCLER 4–3 (1–1, 1–0, 1–2, 0–0, 1–0) – szétlövéssel
Székesfehérvár, 2600 néző. V: Gebei, Kincses, Nagy A., Németh M.
FEHÉRVÁR: Hetényi Z. – Jobb, Ackeström, PALKOVICS, Vas M., LADÁNYI – Horváth A., Tokaji, Vas J., Fekete D., Kovács Cs. – Alén, Bornhammar, Sofron, Nagy G., Kóger – MIHÁLY Á., MARTZ, Vaszjunyin. Edző: Jarmo Tolvanen
DAB: SEVELA – Hegyi I Á., Pozsgai, KOROL, MACSWEYN, Magosi – Kiss D., Vargyas, Azari, Papp V., Kiss Á. – Orbán, Lencsés, Mestyán, SZILASSY, Borsos – Tőkési, Fisera, Horváth G., Jonkl, Virág T. Edző: J.P. MacCallum 
Gólok.0:46: Palkovics (Kovács Cs., Tokaji, 1–0). 11:46: Szilassy (Mestyán, Borsos, 1–1). 33:34: Martz (2–1). 40:48: Ladányi (Vas M. – emberelőny, 3–1). 45:52: Korol (MacSweyn, 3–2). 59:49: MacSweyn (Magosi, Korol, 3–3). Győztes lövés: Mihály Á. (4–3)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–0 a Fehérvár javára
MESTERMÉRLEG
Jarmo Tolvanen: – Gondoltam, hogy nehéz mérkőzés lesz, ám arra nem számítottam, hogy ilyen szoros, de az a lényeg, hogy megvan a magyar bajnoki cím, és a döntőt négy nullával tudtuk lezárni. Nem könnyű egy befejezett sorozatból visszajönni egy újabba, mindig az úgynevezett kötelező győzelmek a legnehezebbek. Meg kellett felelni az elvárásoknak, és örülök, hogy ezt teljesíteni tudtuk.
J.P. MacCallum: – Ez volt a bajnoki döntő sorozatának legjobb mérkőzése, mind a három harmadban jól játszottunk, és ennek köszönhetően szoros eredményt értünk el. Összességében elégedett vagyok a csapatommal, talán ha a korábbi meccseken is hasonlóan jó teljesítményt nyújtunk, ma még jobb lehetne a szánk íze.
JÉGKORONG, NŐI BAJNOKSÁG
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
UTE-Marilyn–Ferencváros 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)
A párharc állása: 2–1 az UTE javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik