Tipsport Liga: a MAC izgalmas meccsen nyert a DVTK ellen

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.10.12. 20:40
null
Izgalmas meccset játszottak Miskolcon (Fotó: Földi Imre)
A MAC Újbuda hosszabbításban 3–2-re nyert a DVTK Jegesmedvék otthonában a szlovák jégkorongliga alapszakaszának pénteki játéknapján. A meccs legjobbja a fővárosiak szlovák csatára, Tomas Klempa bizonyult, aki két góllal és egy gólpasszal járult hozzá csapata sikeréhez. Ez volt a két csapat első összecsapása egymás ellen a szlovák ligában.

Ezt is megértük: magyar rangadó a szlovák Extraligában!

Vagy ahogy Majoross Gergely, a Miskolc korábbi, a MAC jelenlegi vezetőedzője említette a meccs előtt, biztos benne, hogy sokan jó előre bekarikázták a naptárban október 12-ét, amikor először csap(ott) össze egymással a DVTK és a MAC a Tipsport Ligának nevezett élvonalbeli bajnokságban.

E mérkőzés bizonyos szempontból történelmi volt tehát – még akkor is, ha a két csapat egyébként olyan jól ismeri egymást, akár a tenyerét. Az elmúlt három szezonban már annyiszor találkoztak egymással „itthon”, hogy kicsit talán unták is egymást: mindannyiszor ők játszották a hazai bázisú bajnokság fináléját, kétszer a borsodiak, legutóbb a fővárosiak kerültek ki győztesen.

A rivalizálás ettől még nem csökkent, főleg mert immár nívósabb sorozatban versenyez a két fél.

Nemcsak a hazai pálya miatt, de az eddig látottak alapján is inkább a DVTK számított a találkozó esélyesének: a MAC egy nappal korábban még a szlovák juniorválogatott ellen játszott bajnokit, amelyet magabiztosan hozott 5–2-re, de a mostani első harmad alapján úgy tűnt, még benne van a lábakban a kevesebb mint huszonnégy órával korábban letolt hatvan perc. Mert bár az elején ráijesztettek a Jegesmedvékre – Adorján Attilának kellett ziccert hárítania –, ezt követően átvette az irányítást a DVTK. A nyitó húsz percben végül háromszor annyit lőtt kapura, mint ellenfele (12:4), ebből egy be is ment, miután Rajna Miklós sokadszorra már tehetetlen volt – Vas János lövése stílusosan a vasról vágódott be...

A középső harmadban viszont megfordult a játék képe, a Jegesmedvék „ráültek” a minimális vezetésre, és csak a szenzációsan védő Adorjánnak köszönhették, hogy a záró harmadra is ők fordulhattak vezetéssel – az erdélyi kapus végig állta a sarat, Terbócs István és Keegan Dansereau ajtó-ablak helyzeténél pedig földöntúlit védett.

Csakhogy 15 másodperccel a harmad vége előtt Galanisz Nikandrosz 2+2 perces kiállítást kapott, ami nagy ajándéknak bizonyult. Az áthúzódó előnyt rögtön a záró játékrész elején kihasználta Jared Brown, miután megtalálta a lyukat a kapus mamutjai között – egyáltalán nem érdemtelenül egyenlített a MAC.

A tempót egyébiránt össze sem lehetett hasonlítani azokkal az összecsapásokkal, amikor valamelyik (bármelyik) szlovák együttes ellen játszanak a magyar csapatok, de így sem maradtunk izgalmak híján.

Előbb a DVTK egyik legjobbja, a kicsi a bors, de erős (meg főleg gyors) elvet szem előtt tartó finn Rasmus Kulmala iramodott meg a palánk mellett, és nullszögből, az alapvonalról tette kapura a korongot fonákkal, lesz, ami lesz alapon – és igaza lett, mert az amúgy jól védő Rajna Miklós fenekéről roppant szerencsétlenül éppen a hálóba pattant a pakk... És amikor már úgy tűnt, ilyen kurta-furcsa góllal megszerzi a három pontot a házigazda, két perccel a vége előtt képtelenek volt kitakarítani a korongot a harmadból, Tomás Klempa pedig bekotorta a második egyenlítő találatot!

Okkal bosszankodhattak a helyiek, a végén meg pláne: a mélyen a tudása alatt játszó Galanisz Nikandrosz nehezen érthető hibát követett el, jóformán a saját kapuja előtt hozta kihagyhatatlan helyzetbe Klempát – a DVTK így három helyett végül csupán egyetlen pontot szerzett, a MAC pedig éppen a nagy rivális ellen szerezte meg története harmadik Tipsport Liga-sikerét.

 

 

JÉGKORONG
TIPSPORT LIGA
DVTK-JEGESMEDVÉK–MAC ÚJBUDA 2–3
(1–0, 0–0, 1–2, 0–1) – hosszabbítás után
Miskolc, 1500
néző. V: Stano, Stefik, Bogdan, Jobbágy (szlovákok)
DVTK:
Adorján
Crawford, Kiss D. – Szirányi B. (1), Slovák – Láda B., Milam – Vojtkó
Magosi B., Harrison, Miskolczi – KULMALA 1 (1), VAS J. 1, Z. Pance – Somogyi (1), Loiseau, Galanisz – Vincze P., Hajós, Ritó
Edző:
Glen Hanlon
MAC:
Rajna
Pozsgai, Macaulay – Burt, Garát – Vokla, J. Dudás – Kreisz, Fejes
DANSEREAU (1), Brown 1, KLEMPA 2 (1) – Terbócs, NAGY K. (1), Odnoga – Bodó, Langkow, B. Orbán – Szigeti, Majoross B., Pápa
Edző:
Majoross Gergely
Kiállítások:
12 perc+10 perc fegyelmi (Láda B.), ill. 4 perc
MESTERMÉRLEG
Glen Hanlon: –
Jó meccs volt, mindkét csapat érdemelt pontot. Nem tudom, mi történt az első harmad után, miért eresztettünk le – egy bajnokcsapat ellen egyetlen percre sem szabadna kiengedni, mert az megbosszulja magát!
Majoross Gergely: –
Laposan kezdtünk, aztán viszont fokozatosan feljavultunk, a második harmadban rengeteg minőségi helyzetet alakítottunk ki – kár, hogy akkor még nem tudtunk betalálni. A harmadik harmadban már igen, akkor el is dönthettük volna a meccset, de kaptunk egy furcsa gólt. Pozitívum, hogy még rá tudtunk tenni egy lapáttal, kiegyenlítettünk, és a hosszabbításban a győzelmet is behúztuk.

További eredmények: Detva (szlovák)–Nitra (szlovák) 5–6 – szétlövéssel, Kosice (szlovák)–L. Mikulás (szlovák) 3–2, Nové Zámky (szlovák)–Trencín (szlovák) 4–2, Poprad (szlovák)–B. Bystrica (szlovák) 5–2, Zvolen (szlovák)–Zilina (szlovák) 9–2
Az állás: 1. Zvolen 28 pont (54–26), 2. Kosice 28 (41–22), 3. N. Zámky 27, 4. Poprad 25, 5. B. Bystrica 23, 6. Nitra 20, 7. Trencín 16, 8. L. Mikulás 14 (30–30), 9. Detva 14 (31–37), 10. DVTK 14 (33–46), 11. Zilina 13, 12. MAC 11, 13. U20 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik