Tipsport Liga: a MAC nem indul, az Erste Ligában folytatja

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 17:06
null
A MAC az Erste Ligában folytatja (Fotó: Dömötör Csaba)
A koronavírus-járvány hatására visszalép a szlovák jégkorongliga következő idényétől, és az Erste Ligában szerepel a MAC.    

 

„Az ismert okok miatt– a járvány és annak gazdasági, társadalmi hatásai– az anyagi háttér bizonytalanná vált, valamint ellentmondásos hírek érkeztek a szlovák bajnokságról is, így azt a döntést hozták a MAC Újbuda tulajdonosai, hogy a csapat visszalép a Tipsport Extraliga jövő évi küzdelmeitől” –jelentett be hétfőn közösségi oldalán az újbudai együttes.

A közlemény kiemelte, az új, fele-fele arányban a MAC Jégkorong Akadémia és KMH Sportegyesület érdekeltségében lévő csapat– amely a Hokiklub Budapest Erste Ligá-s licencét viszi tovább –, általános igazgatója és egyben vezetőedzője Kangyal Balázs, a másodedzője pedig Marton Tibor lesz. Az együttes MAC HKB Újbuda néven indul az Erste Ligában, ahová be is adta hivatalos nevezését.

A beszámoló alapján a csapat gerincét MAC-nevelésű, Erste és extraligás tapasztalattal rendelkező fiatal játékosok alkotják majd, egyúttal érkezni fog egy teljes sornyi húzóember is.

A klub szakmai koncepciójának kiemelten hangsúlyos eleme a saját nevelésű utánpótláskorú játékosok beépítése a csapatba, így a két bázisegyesület legjobb junior játékosai számára folyamatosan adott lesz a lehetőség a csapatba kerüléshez, természetesen ezekért a helyekért küzdeni és bizonyítani kell majd.

A csapat otthona a várakozások szerint továbbra is a Tüskecsarnok lesz.

„Mindez nem jelent visszalépést. Az Erste Liga is nagyon erős bajnokság, ezt pontosan tudjuk, hatalmas csatákat vívtunk itt három éven át, 2018-ban fantasztikus küzdelemben nyerni is tudtunk a végén. Most is bele fogunk adni mindent, de arról sem mondunk le, hogy megerősödve később egy még nagyobb kihívást jelentő ligában próbálja ki magát a csapat”– zárul a közlemény.

Az elmúlt két idényben a szlovák élvonalban szerepelt a MAC Újbuda: Majoross Gergely vezetésével a 2018–2019-es idényben a negyeddöntőben maradt alul a Zólyom elleni párharcban, míg a legutóbbi, a világjárvány miatt korábban véget érő szezonban tizedikként zárt a 13-as mezőnyben.

Az eddigi vezetőedző a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: elsősorban gazdasági okok állnak a döntés mögött.

„Egyszerűen csak úgy érezzük, ma nagyon nagy a bizonytalanság, és nem merünk felelősen belevágni egy olyan szezonba, mint amilyenek mögöttünk vannak”– fogalmazott Majoross. Elárulta: az előremeneküléssel" túl nagy rizikót vállalnának, a létüket kockáztatnák.

„Ezért született az a döntés, hogy ez a projekt egy évig pihenjen”– mondta. Kiemelte: jó lehetőség lesz a magyar fiatalok számára, hogy felkerülhetnek a nagycsapatba.

„Az igazi az lett volna, ha efölött megmarad a Tipsport Liga-csapat is, és végre nálunk is megvalósul az utánpótlás-akadémia, Erste Liga, Tipsport Liga, ami Fehérváron megvalósul az osztrák bajnoksággal, ez nagyon ideális mix lett volna”– fejtette ki.

A játékosokat, alkalmazottakat átmentik az eredetileg farmcsapatnak szánt Erste Liga-együttesbe, a 2021/22-es szezonra pedig remélhetőleg „választ kapnak nagyon sok kérdésre”, és addigra összeáll egy olyan projekt, ami a lehető legmagasabb szinten tud majd versenyezni.

Saját jövője kapcsán annyit mondott: a klubon belül kitöltheti szerződését. Hogy ezt milyen szerepben teheti még, még egyeztetés alatt áll.

„Van olyan szerepkör, ami régóta nagyon érdekel, és szívesen belevágnék”– árulta el. Megemlítette, nézelődik külföldön és az itthonról érkező lehetőségeket sem hessegeti el, május végéig pedig közösen hoznak döntést a sorsát illetően.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik