Női hoki-vb: súlyos sérülés, szerencsétlen gól, szétlövéses vereség Szlovákiától

Vágólapra másolva!
2019.04.08. 19:31
null
Mayer (5) számára hamar véget ért a mérkőzés (Fotó: Dömötör Csaba)
A vasárnapi nyitó napon a norvégok elleni remek siker után nem volt pihenés a magyar női jégkorong-válogatott számára: hétfőn Szlovákia legjobbjai vártak Pat Cortina csapatára a budapesti rendezésű divízió 1/A világbajnokságon. A mieink az első 20 percben vezetést szereztek, a szlovákok a harmadik harmadban egyenlítettek, s a gól nélküli ráadás után végül szétlövés döntött, amelyben a szlovákok bizonyultak jobbnak.

Felemásan kezdődött a mérkőzés a mieink számára, mert a negyedik perc végén Mayer Fruzsina egy szlovák szabálytalanság után rosszul esett, és nagy fájdalmak közepette, a vállát fájlalva ketten támogatták le a jégről – utóbb kiderült, kiugrott a válla, kórházba szállították. A fault miatti emberelőnyt egy perc alatt kihasználta a magyar válogatott: Kiss-Simon Franciska passzát Huszák Alexandra lőtte kíméletlen erővel a vendégek kapujába, 1–0!

HUSZÁK GÓLJA

Nem mondhatni, hogy a gól után a játék szépsége domborodott volna ki, sokkal inkább a játék küzdő jellege dominált, amelyben mindkét kapu előtt alakultak ki helyzetek, s igen nagy volt a forgalom a büntetőpadoknál is: a szlovákoknál öt, nálunk négy kétperces büntetést osztottak ki a bírók.

A második harmadot a szlovákok vehemensebben kezdték, a mieink csak szabálytalanságokkal tudták őket megállítani, és amikor visszahúzás miatt a büntetőpadon ült Kiss Andrea, Romana Kosecká betalált Németh Anikó kapujába – csakhogy az éles szemű játékvezetők kiszúrták, hogy a szlovák hölgy az ütője helyett a lábával juttatta a pakkot a gólvonal mögé, ezért nem adták meg a találatot.

A MEG NEM ADOTT SZLOVÁK GÓL

A meg nem adott gól picit felébresztette ugyan a magyar lányokat, de ettől függetlenül a középső harmadban érezhetően a szlovákok akarata érvényesült. Jóval többet lőttek kapura (15 lövés ott, 7 itt) és kevesebb időt töltöttek a büntetőpadon (3 magyar, 2 szlovák kiállítás, 6, illetve 4 perc), ám egyenlíteni nem tudtak.

A harmadik játékrész magyar helyzetekkel kezdődött, Huszák és Gasparics Fanni is növelhette volna a magyar előnyt, ám Jana Budajová mindkétszer hárítani tudott. A harmad harmadánál aztán kitámadott a magyar válogatott, Gasparics ziccerben kapuvasat lőtt, s az ellentámadásból a szlovákok egyenlítettek: egy magyar korcsolyáról felpattanó korongot Tatiana Korenková vágott fonákkal, kapásból a jobb felsőbe. 1–1

A hajrában hiába próbálkozott a magyar válogatott az újabb gól megszerzésével, nem sikerült neki, így következhetett a hosszabbítás, amelynek a felénél Nicol Cupková mehetett a büntetőpadra, mert elhúzta a Huszák remek átadásával kilépő Dabasi Rékát.

A 4 a 3 elleni játékban a mieink teljesen beszorították a vendégeket, de nem sikerült a győzelmet jelentő gólt begyötörniük, így szétlövés döntött, amelyben a szlovákok már 3–1-re is vezettek, ám a mieink egyenlítettek. De hiába: a 6. párban Huszák rontott, náluk pedig Janka Hlinková elképesztő szerencsés találattal kiharcolta a győzelmet északi szomszédunk számára.

Ezzel a magyar válogatott két mérkőzés után 4 ponttal a második helyen áll – folytatás a keddi pihenőnap után szerdán Dánia ellen.

A GÓLOK ÉS A SZÉTLÖVÉS

JÉGKORONG
NŐI DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG, VASAS JÉGCENTRUM

Magyarország–Szlovákia 1–2 (1–0, 0–0, 0–1, 0–0, 0–1) – szétlövéssel
Káposztásmegyer, 878
néző. V: Taurianen (finn), Dinant (belga), Strong (amerikai)
MAGYARORSZÁG:
NÉMETH A.
Németh B., Mayer – Kreisz E. (1), Kiss-Simon (1) – Tóth E., Odnoga L. – Grkovic
Jókai-Szilágyi K., Gowie, Jókai-Szilágyi Zs. – Horváth T., Dabasi, Huszák 1 – Seregély, Gasparics, Nooren – Kiss A., Pintér L., Pintér H. – Rónai
Szövetségi kapitány: Pat Cortina
SZLOVÁKIA:
BUDAJOVÁ
Kosecká, T. Istocyová – Kucerková, Drabeková – Suliková, Curmová – Dzurinová
Cupková (1), HlinkovÁ 1, Kubeková – Halusková, KORENKOVÁ 1, Trebulová – Klimasová, Ihnatová, Rumanová – Maskalová, Novotná, Matejková – L. Istocyová
Szövetségi kapitány: Jan Bezdek
Kiállítások: 16, ill. 16 perc
Kapura lövések: 35–42
MESTERMÉRLEG
Pat Cortina: – Kicsit fegyelmezetlenek voltunk, és még csak nem is a kiállításokra gondolok, hanem a mentalitásunkra. Az első harmad rendben volt, betaláltunk, utána viszont féltünk a játéktól, csak azt éreztük, hogy nyernünk kéne, nem jégkorongoztunk többé, elfelejtettük, mi a teendőnk, miközben Szlovákia kiváló munkát végzett, és lendületbe került. A végére összeszedtük magunkat, de a jobb csapat győzött. Vasárnap tudtunk koncentrálni, ezúttal sajnos kevésbé, ám fiatal csapatnál előfordul az ilyesmi.
Jan Bezdek:
– Az első vereségünk után elmondtuk a lányoknak, hogy ne féljenek, mert legutóbb az első percektől akadtak gondjaink... Most koncentráltan játszottak, sokat lőttek kapura, mentek a kipattanókra, és nagy forgalmat csináltak a kapus előtt. Persze volt némi szerencsénk is a hosszabbításban, a szétlövés meg olyan, mint a lottó, ám ezúttal mi voltunk a jobb csapat, és ugyan tovább tartott megszereznünk a győzelmet, mint szerettük volna, megérdemeltük. Fontos győzelmet arattunk, számolgatni viszont teljesen felesleges egyelőre.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Dánia–Olaszország 6–1
(1–0, 3–1, 2–0)
Ausztria–Norvégia 4–5 (2–4, 2–1, 0–0)

AZ ÁLLÁS
MGy
HGy HV
V
LG–KG
P
1. Dánia 2 2


9–2 6
2. Magyarország 2 1 1
3–3 4
3.
Norvégia 2
1

1
6–6 3
4.
Ausztria 2
1
1
8–6 3
5.
Szlovákia2
1

1
2–3 2
6. Olaszország
2
2
2–10 0
Pontegyenlőség esetén az egymás ellen szerzett pontok, majd a gólkülönbség, az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok, az összevetésben szereplő csapatokon kívüli legjobb helyezést elérő csapat elleni eredmény, az összevetésben szereplő csapatokon kívüli második legjobb helyezést elérő csapat elleni eredmény, végül a torna előtti kiemelés rangsorol.
Az első két helyezett jövőre az elit-világbajnokság mezőnyében, az utolsó helyezett a divízió 1/B osztályban szerepel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik