Négygólos csíki győzelemmel védte meg címét a DAB

Vágólapra másolva!
2013.03.22. 19:50
null
A magyar bajnoki cím után a Mol Liga-trófea is a dunaújvárosiakhoz került (Fotó: NS-archív, Szabó Miklós)
Négygólos csíkszeredai győzelmével védte meg bajnoki címét a Dab.Docler a jégkorong Mol Ligában. A dunaújvárosiak összesítésben 4–2-re nyerték meg az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcot, mindezt úgy, hogy egy hazai sikerük mellett vendégként mind a három találkozójukat hozták. Nem mellékesen a döntő hat összecsapásán öt vendégsiker született. Az ötéves múltra visszatekintő Mol Liga történetében az alapszakaszt toronymagasan megnyerő Acélbikák elsőként tudták megvédeni a címüket, és a magyar bajnoki cím mellett a második trófeájukat gyűjtötték be a szezonban.

 

1. harmad

A szokott nagy iram, kiegyenlített mezőnyjáték vezette fel a találkozót, amelyben mindkét kapu előtt adódtak gólveszélyes helyzetek. A lövések ugyan nem záporoztak, annál sokkal jobban megbecsülték a korongot a felek, ráadásul a védők is jól dolgoztak, ami megnehezítette a csatárok életét. A 14. percben a csíkiak jutottak először emberelőnyhöz, nagy területen meg is mozgatták a vendégvédőket, de Peter Sevela továbbra is jó formában védett, így az újvárosiak megúszták a két percet. Viszont támadásban maradt a házigazda, egészen Szőcs Szabolcs kiállításig, amelyben fordult a kocka, és az Acélbikák szorították be a csíkiakat a kapujuk elé, de hiába: Stanislav Kozuch remekelt a kapuban, így gólt a vendégek sem lőttek, maradt a gól nélküli iksz (0–0).

2. harmad

KÜLÖNDÍJAK ÉS ALL STAR-CSAPAT

A szezon különdíjai
legjobb kapus:
Polc Patrik (ASC Corona Brasov)
legjobb védő: Victor Lindgren (Dab.Docler)
legjobb csatár: Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler)
legjobb játékos: Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler)
különdíjas: Molnár Zsombor (Csíkszereda)

 

Az újságírók szavazatai alapján a szezon All Star-csapata
kapus:
Peter Sevela (Dab.Docler)
védők: Góga Attila (HSC Csíkszereda), Kiss Dániel (Dab.Docler)
csatárok: Josh Bonar (ASC Corona Brassó), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Szappanos Dávid (Dab.Docler)

A 24. percben Mihály Ede helyzete maradt kihasználatlan, a korong azonban kijött Seveláról. Az újvárosi védők a lecsorgót takarították el, Mihály meg Sevelát. Tehette mindezt büntetlenül, illetve... Fél perc sem telt el, vezetéshez jutott a vendégcsapat. Szappanos Dávid viharzott el a bal szélen, középre tolt korongját Pavuk Attila kinyújtott bottal vette át, majd szűk területen, közelről emelt a kapu jobb felső sarkába. Jót tett a gól az addig sem rossz mérkőzésnek, ami abban mutatkozott meg, hogy a kapukat jóval erőteljesebben támadták a korongosok. Kimaradt hazai fór után a 31. percben Nagy Richárd lőtt erőteljesen a palánk mellől a kapu elé, ott centerként Papp Viktor szúrt bele jó ütemben, gólt érően. Kisvártatva fórban járt közel a DAB a közte háromhoz, de Kozuch a helyén volt. Érett a harmadik újvárosi találat, de a kétgólos előnnyel is elégedetten vonulhatott pihenőre a vendégcsapat (0–2).

3. harmad

Mindent egy lapra feltéve nagy rohamra indult a házigazda. A csíki mezőnyfölény kiharcolásához segítséget nyújtott két dunaújvárosi kiállítás, amelyből az elsőt rossz csere miatt kaptak a vendégek. Ezt a kritikus időszakot azonban megúszta kapott gól nélkül a DAB, amely kiegyenlített létszámnál feljebb tolta ellenfelét, távolabb a veszélyes zónától. Sevelának azonban így is csiki ziccert kellett védenie, a lecsorgónál meg három vendégvédő takarította el kaparászni érkező hazai játékost. Peregtek a percek, egy hazai kiállítás után erőre kapott a DAB, és a legjobb védekezés a támadás alapon kapujától messze tudta tartani az ellenfelet és a korongot is. A csíkiak ekkor nem igazán találták meg azt a ritmust, amellyel csökkenteni tudták volna a hátrányukat. Az emberelőnyhöz jutó, amúgy roppant taktikus DAB az 57. percben lezárhatta volna a mérkőzést, de Peterdi Imre ajtó-ablak helyzetét Kozuch védte. Ami késett nem múlt: az 58. percben Azari Zsolt lőtt közelről a rövid felsőbe, még fórban. A motivációjukat elveszítő csíkiaknak az 59. percben Gröschl Tamás adta meg a kegyelemdöfést, aki egy kontránál a hosszún érkezett jó ütemben (0–4).

JÉGKORONG, MOL LIGA, DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
HSC CSÍKSZEREDA (romániai)–DAB.DOCLER 0–4 (0–0, 0–2, 0–2)
Csíkszereda, 2200
néző. V: Varjú (magyar), Iliescu, Butucel (mindkettő román), Gangel (magyar)
CSÍKSZEREDA: Kozuch – Góga, Papp Sz., Mihály E., Hurtaj, V. Novák – Kósa, Flinta, Kmit, Fadrny, Becze T. – Adorján, Bors, Molnár Zsolt, Moldován, Tranca – Nagy I., Péter L., Molnár Zsombor, Szőcs, Bíró T. Edző: Gál Sándor
DAB: SEVELA – LINDGREN, KISS D., PAVUK 1, GALANISZ, SZAPPANOS (1) – NAGY R. (1), HÜFFNER, Virág T. (1), GRÖSCHL 1, Vaszjunyin – TŐKÉSI, Szabados – AZARI 1, MIHÁLIK (1), Somogyi – Strenk, PAPP V. 1, Kiss Á. (1). Edző: Stephan Lundh
Kiállítások: 10, ill. 12 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a DAB javára
MESTERMÉRLEG
Stephan Lundh: – Az az igazság, hogy hétmeccses fináléra számítottam, de azért nem vagyok szomorú, hogy hat alatt véget ért… Örülök, hogy ezt a meccset négy nullára megnyertünk, mert a Csíkszereda kiváló csapat. Mindig az utolsó győzelem a legkedvesebb. Igaz, van néhány érmem a múltból, de remélem, a jövő héten szerzek még egyet! El tudom képzelni, hogy Magyarországon folytassam, hiszen két jó idényem volt, remek csapattal és játékosokkal dolgozhatok, akik közül sokan most játszottak a legjobban, ez a legnagyobb dolog. Lehet, így volt megírva a csillagokban.

STATISZTIKA
Kapusok:
Kozuch 86.7%, ill. Sevela 100%
Lövések: 22 (10, 6, 6), ill. 30 (10, 13, 7)
Időkérések: 56:42, ill. –
Emberelőnyök: 5/0 (1/0, 1/0, 3/0), ill. 4/1 (1/0, 1/0, 2/1)
Büntetőpercek: 10 (2, 2, 6), ill. 12 (2, 2, 8)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik