Elmarad a svájci elit-világbajnokság (Fotó: AFP)

 

A tornát május 8. és 24. között Svájcban rendezték volna meg. 

Az IIHF vezetőségének Twitteren közzétett döntése úgy fogalmaz, a tornát törölték, vagyis nem keresnek neki későbbi időpontot az év egy másik részében. 

Kérdés, hogy mi lesz így a korábban kiosztott rendezésekkel, Svájc esetleg lehet-e 2021-ben házigazda, vagy ezzel ugrott számára a teljes vb-rendezés. 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről. A kérdésben később várható döntés. 

Az IIHF a koronavírus-járvány terjedése miatt korábban már törölte a magyar válogatottat is felvonultató, április 27. és május 3. közötti időszakra kiírt ljubljanai divízió I/A-s világbajnokságot és a divízió I/B-s vb-t is, amelyet szintén április 27. és május 3. között tartottak volna Katowicében. 

A szövetség már a múlt pénteken törölte a divízió II-es és III-as világbajnokságokat minden korosztály számára, s korábban a női elit-vb-t is, amelyen a magyar csapat fennállása során először szerepelt volna. 

A mostani törlést megelőzően legutóbb 1946-ban maradt el vb, akkor a második világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára.

Világbajnokságokat 1920 óta rendeznek, sokáig a téli olimpia éveiben az ötkarikás játékok tornája számított világbajnokságnak. A második világháború miatt 1940 és 1946 között nem rendeztek vb-t. Később, 1980-ban, 1984-ben és 1988-ban az olimpia évében nem tartottak vb-t, és az olimpiai aranyérmes nem tarthatta magát világbajnoknak. Így aztán az eddigi utolsó, amikor vb-rendezést törölni kellett az 1946-os esztendő volt, azaz ilyen lépésre legutóbb 74 évvel ezelőtt kényszerült az IIHF.